Zelf betalen voor ruimte kinderafdeling HNO
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ze moeten er wel zelf voor betalen, maar zekerheid heeft het Ronald McDonald House of Charities (RMHC) nu wel dat ze het mooie werk dat zij doen voor ouders en zieke kinderen in het nieuwe ziekenhuis kunnen voortzetten.

ronaldmcd

Het was dan ook een zeer verheugde Claudia Rigaud, de motor achter het RMHC, die vertelde dat het bedrag van 316.000 dollar al door fundraisingsacties opzij is gelegd. Heel nieuw was het ook niet, want al twee jaar geleden kwam de organisatie met Usona - de trekker van het Hospital Nobo Otrobanda (HNO)-project - tot een overeenkomst. ,,We misten alleen een handtekening van de minister van Gezondheid. Zowel met Ben Whiteman, als Siegfried Victorina (beiden PS) lukte het niet de zo felbegeerde handtekening te bemachtigen. Het is Zita Jesus-Leito (PAR) die hier in haar korte tijd van minister-zijn prioriteit aan gegeven heeft”, aldus Rigaud. Ze legt uit dat er in de bouwtekeningen al vanaf het begin een witte vlek was, een ruimte met nog geen bestemming. Het was al vrij gauw bekend dat daar plek was voor het RMHC. De kosten zijn voornamelijk voor het aanleggen van leidingen voor de badkamers en toiletten die in de vier slaapvertrekken voor de ouders moeten komen. De organisatie heeft daarnaast ook nog een begroting van 150.000 gulden voor de nieuwe inrichting van de speelzaal en de huiskamer en keuken. ,,Vanwege de nieuwe eisen die gesteld worden, moeten sommige spullen opnieuw aangeschaft worden”, zo is de uitleg. Verwacht wordt dat eind van dit jaar het geld hiervoor bij elkaar gespaard is, maar elke financiële steun is van harte welkom”, zo wordt vervolgd. De kinderafdeling in HNO is op de derde verdieping. Vlak vóór de kinderzaal komen de speelzaal, de woonkamer en keuken. Nieuw is dat er ook een douche en toilet gebouwd worden zodat ouders die bij de kinderen op zaal blijven slapen, zich daar kunnen opfrissen. De slaapkamers voor de ouders die voor langere duur in het ziekenhuis verblijven en geen onderkomen elders hebben of dicht bij hun kinderen moeten blijven en niet te veel op en neer kunnen reizen, zijn een verdieping lager. ,,Dat is niet erg want de lift is dichtbij en de ouders zijn binnen no-time bij hun kinderen. We hebben het geluk dan over één kamer meer te beschikken dan nu het geval is”, aldus Rigaud.

Ze vertelt dat dit het resultaat is van jarenlang onderhandelen: ,,Al vier jaar geleden hebben we het voor elkaar gekregen deel te nemen aan de gebruikersoverleggen. We hebben daar de steun voor gekregen van de Sehos-directie en de medische staf. We zijn erkend als belangrijk onderdeel van de kinderafdeling. Ook Usona was al akkoord. Het was alleen wachten op de handtekening van de regering die goedkeuring moest geven op de variant in de bouw, wat de overheid overigens niets gaat kosten. We betalen er zelf voor”, zo stelt Rigaud met gepaste trots.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).