Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De productie van de lokale tweetalige animatiefilm ‘Tooby en de Bosbende / Tooby i Porkeria den Mondi’ is na ruim twee jaar hard werken afgerond.

tooby

Binnenkort krijgen alle scholen op het eiland een gratis dvd om leerlingen door middel van de film meer milieubewust te maken. Ook zal een première op het grote scherm plaatsvinden.
De film is een initiatief van de op het eiland geboren Willemijn Jussen, die ook de Tooby-kinderboeken schrijft. Met een film over het aapje Tooby en zijn vrienden hoopt ze, via Stichting Tooby, een bijdrage te leveren aan het milieubewustzijn onder jonge kinderen. Het kostte ruim twee jaar om de film te maken, en dankzij de financiële steun van onder meer het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied kon de film gemaakt worden.
,,Het was altijd mijn droom om behalve kinderboeken, ook een keer een tekenfilm te maken”, vertelt Jussen, die in het verleden animatietechnieken studeerde in België. ,,In de praktijk bleek dat een flinke klus waarbij veel mensen betrokken zijn. Het is niet alleen een kwestie van een verhaal schrijven, tekenen en dat laten omzetten in 3D-animatie. We moesten ook de geluidsstudio van Dolfijn FM in om de stemmen op te nemen, die daarna weer precies gelijklopend met de beelden gemaakt werden. We hebben ook speciaal muziek en liedjes voor deze film laten schrijven, de liedjes worden gezongen door onder anderen Danny Yanga en Izaline Calister.”
Ook achter de schermen moest er van alles geregeld worden. ,,Met ons idee moesten we op zoek naar financiers. Dat is een heel andere klus dan het creatieve werk maar net zo belangrijk. Gelukkig konden we vanwege het educatieve karakter van de film rekenen op brede steun. We kregen kleine bedragen van betrokken burgers en bedrijven, maar ook grote sponsors dienden zich aan, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied, de Maduro & Curiel’s Bank en Stichting Johannes Bosco. Zonder hun steun en de steun van nog eens 34 andere bedrijven was het project nooit verder gekomen dan de tekentafel. Het is een positief gevoel dat er een breed draagvlak en flinke betrokkenheid is om het milieubewustzijn onder kinderen te stimuleren."
Momenteel is Jussen bezig om de afgeronde film klaar te maken voor distributie op alle basisscholen. Dat betekent een dvd-hoes ontwerpen, dvd’s branden en het uitdelen op scholen in goede banen leiden. Ook komt er een première op het witte doek op 16 maart. Ondertussen denkt Jussen alweer na over een volgende animatiefilm. ,,Ik heb de smaak te pakken. Het was veel werk maar ik ben tevreden met het resultaat. Nu ik eenmaal weet hoe alles werkt, zal het maken van een nieuwe film vlotter gaan met de mogelijkheid kinderen snel een opvolgend verhaal aan te reiken.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).