Door Els Kroon
Willemstad- Honderden leerlingen van groep 8, van ongeveer 40 lokale scholen, togen zaterdag in de ochtenduren, veelal vergezeld door hun ouders, naar de Dr. Albert Schweitzer havo/vwo in Saliña om een indruk te krijgen van de school.


Open dag ASZe werden persoonlijk welkom geheten door rector Marieke Folkers bij de met ballonnen versierde ingang, en een banner met daarop het motto van de school ‘waar onderwijs van betekenis is’. De open dag volgde op een reeks voorlichtingsavonden van de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) in de diverse onder haar ressorterende scholen met een totaal aan 3200 leerlingen. De ASHV-school is een relatief jonge, Nederlandstalige school met momenteel ruim 350 leerlingen en 30 medewerkers. Aan de hand van een plattegrond werden de toekomstige brugklassers in tien lokalen op een enthousiaste manier door leerlingen en docenten wegwijs gemaakt in de vakken die er worden gegeven en de wijze waarop dat gebeurt. De belangstelling was groot, vooral in het natuur- en scheikundelokaal, waar de uitleg van leerling Sergio over het opwekken van elektrische stroom kon rekenen op veel aandacht. Ook werd er, gekleed in witte laboratoriumjassen en veiligheidsbrillen, geëxperimenteerd met chemie aan de hand van striptekeningen van de Stichting C3 (c3.nl/kids)
Het informaticalokaal, dat voorzien is van 30 computers en bemand door de enthousiaste vakleerkracht Nurizcka Everts, werd ook drukbezocht. De kleinschaligheid van de klassen (tot 22 leerlingen) maakt het volgens Everts aantrekkelijk om aan de hand van projecten goede resultaten te boeken in haar vak. Ze haalt muziekprojecten met PowerPoint aan. En op de eigen ‘wikiwijs maken’-website van de school wordt het werken met Windows Publisher (voor onder andere visitekaartjes en posters) en Prezi (voor het samenstellen van presentaties) genoemd.
De wikiwijs-website is een initiatief van aardrijkskundeleraar Matthijs Admiraal, die dit onderdeel van ‘Kennisnet’ gebruikt voor het bevorderen van de eigen verantwoordelijkheid en zelfwerkzaamheid van de leerlingen. Per periode vinden ze hier hun opdrachten die niets aan duidelijkheid overlaten. Admiraal is drie jaar op het eiland. Hij baseert zijn lesprogramma op de eigen leefwereld van zijn leerlingen om ze van daaruit wereldwijs te maken. De tentoongestelde werkstukken, zoals de tijdlijn van Elena en de godenstamboom van Muskaan werden volop bewonderd. De exameneisen voor aardrijkskunde wijken naast die voor geschiedenis, Papiamentu, Nederlands en Spaans af van de eisen die in Nederland worden gehanteerd, waardoor er enige speelruimte in het lesprogramma is, dat daardoor aantrekkelijker wordt.
De twee uur die voor de open dag waren uitgetrokken, bleken te weinig. Ook na afloop waren de toekomstige brugklassers nog in de weer om de opdrachten, die in elk lokaal werden gegeven, te vervullen om zo letters te verdienen, die tenslotte een versnapering opleverden. Op het podium bij het schoolcafé lieten de huidige leerlingen zien wat ze in hun mars hebben op entertainmentgebied.
De informatiecyclus van het VPCO eindigt op maandag 6 maart met een open lesavond in de Albert Schweitzer havo/vwo die voor iedereen toegankelijk is. Aanvang is 18.45 uur.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).