Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Kralendijk - Freeke Rijna-Kunst is zondag op 45-jarige leeftijd overleden. Zij is bekend als de echtgenote van gezaghebber Edison Rijna van Bonaire, maar zeker ook als een kundig advocate met veel vrienden op de eilanden, vooral op Curaçao, waar zij beiden lang hebben gewoond en gewerkt.


Freeke KunstHet overlijden van Rijna-Kunst kwam gisteren zeer onverwacht en mede daarom bij velen die haar kenden hard aan. Bekend was dat zij al jaren vocht tegen kanker, waarvoor zij al lange tijd in Nederland woonde voor behandeling en therapie. Maar Freeke Rijna-Kunst was een vechter en deed er alles aan om weer spoedig haar leven zo goed als mogelijk op te pakken.
Uiteindelijk werd een plotselinge hersenbloeding haar fataal. Toen zaterdag duidelijk was geworden dat haar conditie snel achteruitging, zijn haar man en hun beide kinderen diezelfde dag nog snel van Bonaire naar Nederland vertrokken. Ze is overleden in het VUMC in Amsterdam.
Rijna-Kunst was juriste, waarvoor ze in Leiden had gestuurd. Haar hartsvriendin en collega Carine Jänsch: ,,Freeke stond wereldwijd bekend als dé specialist in Nederlands-Antilliaans maritiem recht. Ze gaf overal lezingen.” Rijna-Kunst werkte tot haar overlijden samen met Jänsch, Sabine Altena, Willemieke Princee en Karine Keizer bij Ox & Wolf Legal Partners op Curaçao. Daarvoor was ze werkzaam bij Curaçao Airport Partners (CAP) en bij advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne.
Op 31 december jongstleden werd ze 45 jaar. Naast zeer gerespecteerd advocaat was ze ook kunstenares. Schilder en beeldhouwster. Ze had verschillende exposities in binnen- en buitenland op haar naam staan. Zo staat er onder andere een beeld van haar in de Orco Bank. Ze trad tevens op als manager/bemiddelaar van kunstenaars, zoals voor Hortence Brouwn. ,,Verder organiseerde ze, vanaf haar studietijd, ook naast haar werk, culturele reizen, bij voorkeur naar Latijns-Amerika”, vertelt Jänsch, die Rijna-Kunst als ‘een duizendpoot’ omschrijft.
Freeke Rijna-Kunst laat echtgenoot Edison Rijna en haar twee kinderen, Ivan en Rosa, achter. Met beiden woonde ze in 2015-2016 een tijdlang in Nederland, terwijl zij allerlei medische behandelingen onderging. Het gezin zou vanaf schooljaar 2016-2017 weer samen op Bonaire wonen, maar vlak voor vertrek in de zomer naar Kralendijk bleek dat er toch nog aanvullende therapie noodzakelijk was, waardoor zij in Nederland bleef. Freeke kwam regelmatig tussendoor naar Bonaire en was ook de afgelopen weken bij haar geliefden op het eiland, waar ze volgens vrienden ‘straalde van geluk’; blij om met en bij haar gezin te zijn.
Het is nog niet bekend wanneer en waar de uitvaart en herdenking zullen plaatsvinden.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).