Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De plannen zijn uitgewerkt, het budget is vrijgemaakt. Curinde heeft de eerste stappen gezet om op de economische zone bij luchthaven Hato een erkend controlestation van luchtvracht te vestigen. ,,Als het zover is, zijn wij de eerste in het Caribisch gebied”, zegt Curinde-directeur Jacqueline Jansen.


vrije zoneOm het certificaat van erkend agent te krijgen, moet geïnvesteerd worden in de opleiding en training van personeel. Maar ook bijgeschoolde medewerkers ondergaan eerst een screening voordat zij aan de slag kunnen bij het controlestation. En dan is er nog de opzet van de logistiek op het terrein. ,,We zullen sowieso controleren op drugs, wapens en alles wat illegaal is”, zegt Jansen. Curinde werkt samen met de Burgerluchtvaartautoriteit voor het verkrijgen van de erkenning. Dat gebeurt, vanwege de kosten, in fases. Mogelijk volgt in de toekomst eenzelfde operatie voor de vrije zone aan de Nieuwe Haven. Jansen: ,,Dat is een veel omvangrijker project en dus een grotere investering.”
Curinde beheert, behalve de twee economische zones bij de luchthaven en aan de Emancipatieboulevard, ook het Industriepark Brievengat. De inkomsten van de overheids-nv komen voornamelijk uit huur en daarnaast uit de uitgifte van terreinen in erfpacht. Het industriepark waar lokale bedrijven zijn gevestigd deed het de afgelopen twee jaar beter dan de vrije zones; alle ruimtes zijn op dit moment bezet. Dat zal zo blijven, verwacht Jansen. Vooral de free zone bij de Nieuwe Haven heeft een moeilijke periode achter de rug. In oktober 2015 werden door een brand twee loodsen platgelegd, nadat in 2007, na een reeks van vijf verschillende branden, al meerdere panden in vlammen opgingen. Daarnaast had de zone een slechte naam als doorvoergebied van namaakartikelen. ,,Maar nu pikt de vrije zone het weer op”, zegt Jansen. ,,We hebben de bedrijven in het gebied ongeveer anderhalf jaar de tijd gegeven om zich aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Ze moeten zich meer concentreren op de verkoop van eigen merken en dienstverlening. De meesten hebben die periode doorstaan en voldoen aan de nieuwe eisen van ondernemen, maar sommigen niet en zij moesten vertrekken.”
Curinde heeft het imago van de zones opgepoetst en het marketingplan aangepast aan de huidige vraag. ,,We bieden naast de grote loodsen ook kleinere ruimtes aan van 30 to 50 m2”, zegt Jansen. Het controlesysteem is vernieuwd, beveiliging en bewaking zijn verbeterd. En als kers op de taart is er de nieuw ingang met een vriendelijke en moderne uitstraling.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).