Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De naam van de vorige week opgepakte ex-Girobank-directeur Eric Garcia gonsde al meteen na de moord op politiek leider Helmin Wiels van Pueblo Soberano op straat. Het was ook meteen duidelijk dat het geld voor de moord op de PS-leider of van het Veneto of van de Girobank afkomstig moest zijn.

garcia
Dat heeft politiek leider Aubert Wiels van 1 Tim Magno tegenover deze krant verklaard. ,,Bij de herdenking in het parlement van de vermoorde politieke leider van Pueblo Soberano, heeft MFK-leider Gerrit Schotte ook verklaard dat de schuldigen voor de moord gezocht moesten worden in hetzelfde groepje dat in 2012 de coup tegen de regering orkestreerde”, aldus Wiels. ,,Het is bekend dat de directeur van de Giro in 2012 geld aan het MFK-lid Monique Koeyers-Felida aanbood om de regering van Schotte omver te werpen. Zij kreeg geld aangeboden en hoefde in ruil daarvoor niets te doen, aldus de leider van 1 Tim Magno.

(Op de foto hierboven: Eric Garcia)

Mensen met veel geld gaan soms op zoek naar mensen met macht om zo hun eigen positie te verstevigen, zo legt Wiels uit. ,,Veel mensen hebben het nu voor de voormalige directeur van de Girobank opgenomen en brengen daarbij naar voren dat hij veel voor het eiland heeft gedaan. Garcia is nu opgepakt voor het vervalsen van een bankafschrift en het verduisteren van 10 miljoen dollar.”
Volgens Wiels is er een reden voor de recente aanhouding van de Giro-directeur. ,,Hij is opgepakt omdat de autoriteiten zeker weten dat de Girodirecteur zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering. Nu hij eenmaal vastzit kunnen de autoriteiten zijn aandeel in andere zaken verder onderzoeken”, aldus Wiels. De politiek leider merkte op dat het overigens niet de eerste keer is dat Garcia zich schuldig maakt aan verduistering.
,,Garcia is in het verleden weggevlucht uit Curaçao en woonde toen 14 jaar lang in Colombia.” Ook merkte de leider op dat het raar is dat er heel grote sommen geld ongehinderd het eiland kunnen verlaten terwijl de Centrale Bank daar officieel toezicht op moet houden. Volgens Wiels heeft Garcia goede banden met het establishment en wordt hij ook door hen beschermd. Zo zou hij ook de bescherming van het bisdom genieten. De politiek leider wilde niet in details treden over de bescherming die Garcia van het bisdom geniet.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).