Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Na een jaar heeft het project ‘Mil Hóben na Trabou’, een baan voor duizend jongeren, van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) zijn bestaansrecht bewezen. jongeren Van de 204 jongeren die aan een van de arbeidsintegratieprojecten deelnamen hebben er 69 werk gevonden. Dat meldt het ministerie.
Het merendeel van de jongens en meisjes wordt door de Curaçao Drydock Company en Feffik voorbereid op een baan als lasser/brander (28), straler/spuiter (10), ijzerwerker/pipefitter (15) of machinebankwerker (17). Anderen volgen een traject in de bejaardenzorg (20), als schoonmaker (10) of als administratief of sociaalmedewerker bij SOAW. Het naaiatelier Stichting Mater Magistra begeleidt twee jongeren, de Curaçaose Wegenbouw Maatschappij vijf en UTS zes.
Vanwege het grote belang en het succes van het project, begint het ministerie voor de tweede helft van dit jaar met twee nieuwe trajecten: tegelzetter en het opzetten van een eigen bedrijf. Gisteren vertelden de eerste tien ‘modeljongeren’ die het project voortbracht wat ‘Mil Hóben na Trabou’ voor hen heeft betekend.
,,Voorheen was ik heel verlegen en timide”, zegt Clinton. ,,Ik had sociale problemen, werd depressief en heb mijn school niet afgemaakt. Eigenlijk had ik alle hoop al opgegeven, want zonder papieren kom je nergens.” Het project betekende een ommekeer in zijn leven. ,,Ik zou anders nu nog thuis zitten. Het was echt een tweede kans.” Clinton heeft een baan gevonden bij Banco di Caribe en is nog in zijn proeftijd. De 26-jarige Faridi kwam met haar dochtertje uit Nederland nadat haar moeder over het project had verteld. Zij begon bij de Dokmaatschappij als lasser/brander. ,,Ze waren nogal verbaasd”, zegt Faridi. ,,Bij Dok heeft nog nooit een vrouw gewerkt.” Behalve het vak leerde ze ook sociale vaardigheden en budgetteren. ,,Dat heeft me geholpen om beter met geld om te gaan en bijvoorbeeld de kinderopvang voor mijn dochtertje te regelen.” Faridi is vastberaden om voor de opleiding te slagen. ,,Over een jaar zien jullie mij weer terug, dan ben ik de eerste vrouw die bij de Dokmaatschappij een baan heeft!”
Het belangrijkste is dat ze leren zich aan de regels van een bedrijf te houden, zegt Wendell Bonafacio van de Curaçaose Wegenbouw Maatschappij (CWM). ,,Integriteit, geen drugs, geen alcohol.” CWM heeft het project omarmt. ,,Geloof in jezelf, dan kom je vooruit”, geeft Bonafacio de jongens en meisjes mee.
Het ministerie van SOAW werkt voor de arbeidsintegratietrajecten samen met de Curaçaose Wegenbouw Maatschappij, Total Services, Curaçao Drydock Company, General Catering, Banco di Caribe, St. Birgen di Rosario, Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK), Feffik en het minsterie van Economische Ontwikkeling (MEO). Werkloze jongeren in de leeftijd van 18 tot 30 jaar die interesse hebben om aan een van de trajecten deel te nemen, kunnen zich aanmelden bij buurtcentra of het kantoor van het ministerie.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).