Na verzoek aan BZK met beroep op de Wet open overheid (Woo)

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Den Haag - De opgevraagde informatie inzake de Ennia-problematiek, met een beroep op de Wet open overheid (Woo), wordt slechts ‘gedeeltelijk openbaar gemaakt’. Zo leest het Antilliaans Dagblad.

EnniaDat antwoordt Roald Lapperre, directeur-generaal (DG) Koninkrijksrelaties, namens PVV-staatssecretaris Zsolt Szabó van Koninkrijksrelaties. Naar nu blijkt hebben een of meer onbekenden medio februari dit jaar een verzoek gedaan aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in Den Haag om informatie omtrent Ennia openbaar te maken op basis van de Woo.
,,Met uw verzoek wenst u alle documentatie te ontvangen over de financiële situatie van verzekeringsmaatschappij Ennia. Ook wilt u informatie over de diverse oplossingsrichtingen die zijn onderzocht, het Hoofdlijnenakkoord en informatie over het functioneren van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), berustend bij het ministerie van BZK”, schrijft Lapperre.
De DG komt de verzoekers slechts deels tegemoet; dat wordt gelijk duidelijk als de documenten met grote leeggelaten vlakken worden bestudeerd.
,,Met het Ennia-dossier gaan grote economische en financiële belangen gepaard. Met de diverse oplossingsrichtingen, waaronder de herfinanciering van Ennia, zijn grote bedragen gemoeid. Ook de op dit moment lopende juridische procedures rond Ennia draaien om grote bedragen, en vormen een potentieel groot financieel risico. Bepaalde documenten en passages in documenten maak ik daarom niet openbaar, met een beroep op de bescherming van de economische en financiële belangen van de staat.”
Het betreft dan volgens BZK bijvoorbeeld de bespreking van concrete oplossingsrichtingen en de daarmee gepaard gaande kosten en financiële risico’s, en de juridische kosten die zijn verbonden aan de lopende procedures. ,,Ik vind dit belang in dit geval zwaarder wegen dan het belang van openbaarheid. Ik maak deze informatie daarom niet openbaar”, stelt de DG namens de staatssecretaris.
Op basis van het verzoek is naar relevante documenten aangaande de financiële situatie van Ennia gezocht in de mailboxen van medewerkers van BZK en in het documentmanagementsysteem van het ministerie. Bij deze inventarisatie zijn 261 documenten aangetroffen.

‘Vertrouwelijke correspondentie en overleg’...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.