Zorg in CN ‘zelfde kwaliteit met minder salaris’.

Van onze correspondent
Kralendijk - Op Bonaire moeten verschillende medewerkers van het ziekenhuis Mariadal een of twee bijbanen nemen, omdat hun salaris te laag is. Vakbond AFWB pleit voor forse salarisverhogingen. Dit blijkt uit een gesprek dat Nathaly Evertsz van Caribisch Netwerk voerde met de voorzitter van de overkoepelende vakbond AFWB, Cherel Kwidama.
F13 BON bijbanen zorgpersoneel
De vijf zorgwerkgevers en drie betrokken vakbonden op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) willen komen tot één gezamenlijke cao voor de zorg op de BES. Tijdens een driedaagse overleg dat medio mei op Sint Maarten plaatsvond hebben de werkgevers en vakbonden een eerste stap gezet en afgesproken dat vanaf nu gelijk werk op de drie eilanden ook gelijk beloond wordt. Volgens de vakbond en de directie van Fundashon Mariadal moet er zeker wat aan de salariëring gedaan worden. ,,Als vakbond zien we dat onze leden soms twee tot drie banen hebben”, vertelt Kwidama tegen Evertsz. ,,Dit is zeker geen goed teken. Vandaar dat de huidige cao-onderhandelingen ook hierover gaan.”

Ook directeur Giovanni Frans van ziekenhuis Mariadal ziet dat verschillende medewerkers financiële problemen hebben, maar hij zegt geen budget te hebben om de salarissen per direct te verhogen, zo bleek op 12 mei toen hij tijdens de dag van de verpleging ‘code oranje’ afkondigde voor het ziekenhuis. Veel zorgprofessionals zitten ziek thuis, omdat ze overwerkt zijn en het ziekenhuis verwacht nog meer uitval en heeft daarom een crisisteam ingezet. ,,De voedselbanken vertellen me dat ze steeds meer werknemers van Mariadal zien komen om pakketten te halen, zodat ze hun kinderen kunnen voeden. Kun je je voorstellen dat iemand acht uur in het ziekenhuis werkt en dan nog ergens anders gaat werken? En de volgende ochtend sta je weer bij ons aan het bed”, aldus Giovanni.

De vakbond noemt het in het gesprek met Caribisch Netwerk opmerkelijk dat de kwaliteit van zorg in de Caribische gemeenten ‘hetzelfde is’ als in Europees-Nederland, maar dat de salarissen ‘niet gelijkwaardig zijn’. ,,Een verpleegster die vanuit Nederland naar Bonaire komt, krijgt hier nog hetzelfde salaris met 36 uur per week. Dat terwijl de Bonairiaanse verpleegster 40 uur per week moet werken én minder verdient”, stelt Kwidama.

Vorige week was de voorzitter op Sint-Maarten voor de onderhandelingen over de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de zorgsector in de Caribische gemeenten. ,,We hebben gesproken over punten die precies een verband hebben met wat er in Mariadal gebeurt. De salarissen moeten stijgen conform de markt net als in Nederland.” AFWB denkt dat de lonen pas omhoog kunnen als er meer budget komt vanuit de rijksoverheid. ,,Alle zorgpartners moeten zich verenigen en aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) uitleggen dat we gelijke behandeling moeten krijgen”, aldus Kwidama. Concreet betekent dit volgens hem dat de lonen moeten stijgen en de kosten van levensonderhoud moeten dalen.

‘Van Huffelen komt opnieuw met allerlei drogredenen’

Van onze correspondent
Kralendijk - Consumentenbond Unkobon reageert verontwaardigd op de reactie van staatssecretaris Alexandra van Huffelen na de grote demonstratie begin deze maand op Bonaire. Van Huffelen liet weten dat ze het ‘indrukwekkend’ vond en ‘snel actie wilde’, maar toezeggingen blijven uit. Dit schrijft Marit Severijnse in een intervieuw op Caribisch Netwerk waarin ze in gesprek gaat met Wietze Koopman van Unkobon.

Read more ...

Oleana van ‘pensionado’ naar (waarnemend) gezaghebber

Van onze correspondent
Kralendijk - In de woensdag verschenen speciale editie van het magazine Bon Bini Bonaire over het afscheid van Edison Rijna als gezaghebber van het Openbaar Lichaam Bonaire gaat het niet alleen over de vertrekkend gezaghebber. Waarnemend gezaghebber Reynolds ‘Nolly’ Oleana wordt aan de inwoners voorgesteld en vertelt waar zijn ambities liggen.

Read more ...

Van onze correspondent
Kralendijk - Op 5 mei is het eerste schildpaddennest 2023 gevonden op Bonaire en daarmee is het nestseizoen officieel van start gegaan. Alle reden om nu even stil te staan bij de zeeschildpadden. Hoe reageer je als er tijdens het snorkelen eentje tegenkomt en hoe ga je om met de nesten?

Read more ...
Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).

Top Tags afgelopen week

No Tags found.