Wapens, munitie, explosieven en drugs in beslag genomen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Korps Politie Curaçao (KPC) heeft bij tien gerechtelijke invallen negen personen aangehouden. Deze invallen vonden vrijdag plaats in de vroege ochtenduren, in het kader van een strafrechtelijk onderzoek.

KPCTijdens de invallen werden onder andere een wapendepot, munitie en explosieven, vier voertuigen, contant geld, sieraden en drugs in beslag genomen.
Deze actie voerde het KPC uit onder toezicht van het Openbaar Ministerie (OM) en in nauwe samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST), de douane, Defensie en de Koninklijke Marechaussee (KMar).
De invallen vonden plaats in de wijken Santa Rosa, Jongbloed, Rooi Catootje, Schelpwijk, Ronde Klip, Seru Grandi en Sunset Heights. In totaal werden er negen verdachten aangehouden, waarvan zeven mannen en twee vrouwen. In tegenstelling tot wat bij het KPC gebruikelijk is, zijn hun geboorteplaatsen niet bekendgemaakt.
Wel hun initialen en leeftijden. Bij de mannen gaat het om R.S. (68 jaar), L.F. (38 jaar), I.D. (35 jaar), A.B. (48 jaar), S.E. (34 jaar), F.P. (40 jaar) en I.S. (32 jaar). De vrouwelijke verdachten zijn J.D. (39 jaar) en A.S. (30 jaar). Deze laatste twee werden na hun verhoor op vrije voeten gesteld. De mannelijke verdachten werden na voorgeleiding aan een hulpofficier van justitie in voorlopige hechtenis genomen.
Opvallend is dat er meer dan 24 uur tijd zat tussen de uitgevoerde invallen en het persbericht dat het KPC hierover verspreidde. En dat het KPC, alvorens het persbericht over de actie wereldkundig te maken, eerst een communiqué naar de lokale pers stuurde waarin afstand werd genomen van de inhoud van een bericht dat op sociale media viraal zou zijn gegaan. Hierin werd gesteld dat het korps opdracht van de regering heeft gekregen om geen officiële verklaring af te leggen over de gerechtelijke invallen. Een en ander zou te maken hebben met minister-president Gilmar Pisas en Justitieminister Shalten Hato (beiden MFK), die volgens de verspreider van het bericht regelmatig een van de adressen zouden bezoeken die tijdens de actie zijn binnengevallen.
,,Het politiekorps weerspreekt de inhoud van dit bericht, aangezien het op geen enkel moment een dergelijke opdracht heeft ontvangen van een van de ministers van de huidige regering”, aldus het KPC. ,,De reden voor de vertraging in de publicatie van deze zaak, is dat het gaat om een zaak van zodanige omvang dat het onderzoeksteam tot gisteravond (vrijdagavond, red.) nog niet klaar was om de informatie door te geven aan de communicatieafdeling van de politie, zodat dit kon worden verwerkt tot een persbericht.”
Het persbericht eindigt met: ,,Het politiekorps wil met deze verklaring benadrukken dat de politie alle ruimte heeft om haar werk in volledige vrijheid uit te voeren, zonder dat bevelen van bovenaf haar hierin beperken. Dit houdt in dat alle zaken op dezelfde manier worden behandeld, namelijk professioneel, verantwoordelijk en gebaseerd op het principe van gelijkheid.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.