Een greep uit de speech van gouverneur George-Wout

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er zijn nog grootse plannen van het kabinet-Pisas-II, zo blijkt uit de speech van gouverneur Lucille George-Wout bij de opening van het parlementair jaar gisteren. Die moeten in elk geval in het komende half jaar gerealiseerd worden, want op 21 maart 2025 zijn er verkiezingen waarmee het politieke landschap er anders kan gaan uitzien.

StatenjaarJeuDe gouverneur stond stil bij drie ‘beleidsgebieden’ die zij wat uitgebreider onder de loep nam en waarin zij verschillende voornemens genoemd heeft. In dit artikel worden enkele van die voornemens opgesomd.
De drie beleidsgebieden waar de gouverneur dieper op ingegaan is, zijn ‘Beheer en Veiligheid’, ‘Economie en Duurzaamheid’ en ‘Ontwikkeling en Welzijn’.
In het kader van Justitie voert zij aan: ,,Het is van groot belang om te blijven werken aan de balans tussen repressie en resocialisatie. Verschillende overeenkomsten zijn ondertekend met als doel meer begeleiding en werkgelegenheid te bieden aan degenen die deel uitmaken van onze gemeenschap, maar momenteel opgesloten zijn in de strafgevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK). Op het gebied van preventie werkt de regering aan een integraal preventieplan gericht op de veiligheid van de burger”, aldus George-Wout.
Een ander nieuwtje is dat ‘alle teksten op het digitale loket nu ook in het Papiaments, Spaans en Engels vertaald’.
En mochten mensen zich nog afvragen hoe het zit met de applicatie Mi Pòtmòni, daarvoor worden de inspanningen voortgezet ‘om stabiliteit in de prijzen te creëren, met name door gericht beheer van prijscontrole en vergelijking tussen verschillende instellingen’. En: ,,In 2025 zal het project Makutu Básiko en Smart Card voor de minderbedeelden worden gestart.”
Opvallend in de toespraak is dat de plannen voortgezet worden voor de ‘legalisatie van bouwwerken zonder vergunning’. Ook wordt gewerkt aan een wetgevend project voor de herziening van de EOP-voorschriften. Verder worden er maatregelen getroffen ‘om de diversiteit van telecommunicatieproviders te waarborgen’.
In het kader van ‘ontwikkeling en welzijn’ is naar voren gebracht dat de regering dieper onderzoek zal doen naar illegale arbeid door buitenlandse werknemers en de uitvoering van het traject van sociale vorming voor degenen die de school hebben verlaten en/of gedragsproblemen hebben.
Als het gaat om onderwijs komt er een centraal orgaan dat verantwoordelijk is voor subsidies voor kinderen die financiële steun nodig hebben om voorschoolse centra te bezoeken. En, zo vervolgt de gouverneur: ,,De regering zal de implementatie van het plan voor de optimalisatie van onze nationale instelling voor hoger onderwijs, de University of Curaçao (UoC), voortzetten, zowel op operationeel niveau als inhoudelijk.”
En hier wordt ook al jaren over gesproken: ,,Er zal een plan worden ontwikkeld voor de oprichting van een modern nationaal theater dat de culturele scene van Curaçao zal verrijken.” Daarnaast, zo voegt de gouverneur eraan toe in het kader van ‘onderwijs en cultuur’, zal de regering de verschillende mogelijkheden evalueren om de rol van de Nationale Bibliotheek in de vorming en ontwikkeling van de gemeenschap te vergroten.
George-Wout eindigt met aan te kondigen dat op 15 december aanstaande 70 jaar Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden gevierd wordt: ,,70 Jaar autonomie, 70 jaar eigen bestuur.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.