Onderdak Venezolaanse oppositiekandidaat was in Willemstad onbekend

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Premier Gilmar Pisas (MFK) stelt desgevraagd dat hij niet geïnformeerd is door de Nederlandse regering-Schoof over het bieden van onderdak in Caracas aan de Venezolaanse oppositiekandidaat Edmundo González.
,,Ik wist er niets van. Het is puur een beslissing geweest van Nederland die, naar zeggen, het om veiligheidsreden niet aan ons heeft meegedeeld.” Gevraagd om een reactie hierop zegt hij: ,,Hoe kan ik reageren? Ik ben hoogst verbaasd.”

F01 GonzalezHij doet deze verklaring na aandringen van het Antilliaans Dagblad, omdat twee ex-premiers tegenover deze krant hun ongenoegen uitspreken over hoe ‘stil’ het is rondom de gebeurtenissen in Venezuela en de rol van het Koninkrijk hierin. De redactie sprak met Suzy Camelia-Römer (MAN-PIN) en minister van Staat Maria Liberia-Peters (PNP).

Zij wijzen erop dat buitenlandse betrekkingen weliswaar een Koninkrijksaangelegenheid is, maar dat besluiten die onder andere de Caribische regio en Zuid-Amerika aangaan niet zonder overleg met de Nederlands-Caribische landen genomen kunnen worden. Dat staat zo in het Statuut, aldus de twee ex-premiers.

Liberia-Peters: ,,Over defensie, grenscontrole en buitenlandse betrekkingen in de regio kan niet eenzijdig door Nederland besloten worden. Want de gevolgen daarvan voelen ‘wij’. In het geval van González is het duidelijk dat de besluiten omgeven waren met geheimhouding, want zijn leven was in gevaar. En om die reden zou ik als Curaçaose regering ook geen bezwaar hebben. Maar we moeten wel alert zijn op de gevolgen, en weten wat er geopolitiek gebeurt. Soms is daar geen zicht op, vooral in Nederland.”

Camelia-Römer betreurt het dat tot nu toe een officiële reactie van de Curaçaose regering uitbleef omdat dit leidt tot speculaties en mogelijk verkeerde beeldvorming over Nederland. ,,Nu wordt door sommigen gesuggereerd dat Nederland eigenhandig besluiten neemt, zonder rekening te houden met de mogelijke gevolgen voor Curaçao. Maar we weten niet of de Curaçaose regering daarover ingelicht is, en dat betreur ik”, zo stelt zij, nog niet wetende dat Pisas nu aangeeft niet ingelicht te zijn. Zij vervolgt: ,,We horen helemaal niets. Ook niet vlak na de Venezolaanse verkiezingen toen Nederland, maar ook Aruba daar een standpunt over innamen, maar het stil bleef in politiek Curaçao.

Hetzelfde geldt voor het recente geval waarbij de Nederlandse Defensie geweigerd heeft om een militair opleidingsschip van Venezuela te laten afmeren in de haven. Ik kan me niet voorstellen dat dat zonder overleg met de regering hier is gebeurd, maar tegelijkertijd weet niemand dat want het Kabinet-Pisas zwijgt in alle toonaarden.” Dus, zo vervolgt zij: ,,Het is goed als Nederland stappen neemt met betrekking tot politieke gebeurtenissen in de regio, maar dat moet wel in overleg gebeuren met de Nederlands-Caribische landen.”

In een reactie stelt Gilbert ‘Gibi’ Doran, fractievoorzitter van de MFK in de Staten, dat dit allemaal gebeurde toen er ook politiek gezien van alles gaande was op Curaçao en de regering in een hervormingsproces zat. ,,Onze problemen gaan wel vóór, voordat we ons bezig houden met andermans problemen”, zo voert hij aan.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.