Al het nieuws

Er is een sterk gevoel van politieke onzekerheid in zowel de VS als Europa.

grafiekDeze week trad in het Verenigd Koninkrijk (VK) het zogenaamde artikel 50 in werking dat de uittreding van het land uit de Europese Unie heeft ingeleid. Frankrijk zet het VK onder druk om eerst te onderhandelen over de voorwaarden voor de terugtrekking, hoe om te gaan met rechten van de burger en de verplichtingen die voortvloeien uit de ‘oude’ commitments. Zodra dat is geregeld, kan het VK opnieuw onderhandelen over handelsovereenkomsten met EU-landen. De resultaten van deze projecten zijn onzeker en creëert economische onzekerheid. De Britse pond was iets lager ten opzichte van de Amerikaanse dollar, vooral omdat de jaarlijkse groei van het bbp zwakker was dan geraamd.
In Frankrijk worden de komende verkiezingen gezien als een test voor de opkomst van Europees populisme.
In de VS heeft de tegenslag van president Trump met betrekking tot de vervanging van Obamacare zijn fiscale agenda overschaduwd. Beleggers twijfelen of de Trump-regering de politieke steun zal kunnen smeden voor de beloofde belastinghervormingen en enorme investeringen in infrastructuur. De verwachte belastingvoordelen in combinatie met overheidsbestedingen hebben aandelen sinds de verkiezingen omhoog gestuwd.
Gisteren daalde de MSCI All Countries World Index met 0,4 procent, de Stoxx Europe 600 viel 0,3 procent, terwijl de S & P 500 futures daalden met 0,3 procent (de index steeg nog steeds).
In Zuid-Afrika tuimelde de rand circa 2,6 procent ten opzichte van de dollar nadat de minister van Financiën werd ontslagen. Deze minister werd gezien als een stabiele factor die bereid was te snijden in overheidsuitgaven en de strijd tegen corruptie aan te gaan; vooral waar het gaat om gunningen van openbare projecten aan bedrijven die zijn gerelateerd aan rijke vrienden van president Zuma.
Speculaties dat de Opec de 6 maanden durende overeenkomst om de productie te verlagen zal verlengen, plaatste de prijs van ruwe olie boven 50 dollar per barrel. Olie daalde met 6,5 procent dit kwartaal te midden van productieverlaging binnen de Opec, omdat de voorraden ruwe olie in de VS bleven groeien.
De winnaar van politieke onzekerheid was alweer de Amerikaanse dollar: deze munt werd sterker te midden van deze gebeurtenissen omdat de Zuid-Afrikaanse rand, het Britse pond en de euro daalden. Tegelijkertijd vond de dollar ook ondersteuning van een stijgende olieprijs.
De euro daalde deze week van 1.0864 naar 1.0686.

Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).