Financiële markten kijken vooruit, anticiperen op toekomstige ontwikkelingen en verdisconteren deze verwachtingen in huidige prijzen.
Dit anticiperend gedrag en het effect op prijzen en rentestanden wordt duidelijk waargenomen na de verkiezingen in de VS: men verwacht dat de nieuwgekozen president de overheidsuitgaven fors gaat verhogen, hoge tekorten op de begroting zal aanhouden, deze tekorten zal moeten financieren op kapitaalmarkten: stijgende inflatie en rente liggen dan ook in lijn van deze verwachtingen. Deze fundamentele verandering in de verwachtingsstructuur heeft een enorme impact op obligaties en aandelen wereldwijd. De waarde van obligaties, gemeten door een Bank of America Global Market Bond-index, daalde meer dan 1 biljoen dollar afgelopen week: hogere rente is immers niet goed voor bestaande obligaties. Aan de andere kant steeg de waarde van aandelen ruim 1,3 biljoen dollar: een consumerende overheid betekent doorgaans hogere omzetten voor bedrijven, meer werkgelegenheid gevolgd door meer consumentenbestedingen.
De grafieken presenteren enkele indrukken van de markt:
Als gevolg van de verkoopgolf van obligaties steeg het 10-jarig rendement op US-staatsobligaties boven de 2 procent: voor de eerste keer sinds het begin van het jaar. Het langere 30-jarig rendement dat gevoeliger is voor de inflatieverwachtingen dan kortere looptijden steeg het meest sinds 2009. In de eurozone zien we soortgelijke bewegingen in het 10-jarig rendement op Duitse staatsobligaties en het 30-jarig rendement op Italiaanse staatsobligaties.
Aandelenkoersen stegen over het algemeen met uitzondering van aandelen opkomende markten. De Morgan Stanley Emerging Market ‘equity’-index daalde aanzienlijk vorige week alsmede de valuta’s in deze markten: zie grafieken.
Beleggers houden er rekening mee dat de VS de Nafta-overeenkomst zal openbreken en tarieven zal opleggen aan importen uit China. Dit beleid kan leiden tot hogere inflatie, dus ook hogere rente. In een omgeving waarin de staat van de VS zal lenen tegen hogere rentes, zal het kapitaal úit de opkomende markten stromen... op zoek naar hogere opbrengsten in Amerikaanse markten.
Het is tevens interessant om te zien hoe de aandelen van de financiële sector in de VS (S&P 500 financials) reageerden: (+ 8 procent vorige week): het verwachte beleid en de impact op de rente- en kapitaalstromen zal naar verwachting meer zaken opleveren voor banken, makelaars, beleggingsmaatschappijen, enzovoort.
Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean