Het Amerikaanse Labor Department meldde vanmorgen dat de Amerikaanse arbeidsmarkt gestaag groeit. De economie voegde vorige maand 161.000 nieuwe banen toe, ten opzichte van 191.000 in september; de groei in oktober was hoger dan verwacht.
De werkloosheid daalde van 5 procent naar 4,9 procent, terwijl de lonen het meest stegen sinds 2009. Het gemiddeld uurloon bijvoorbeeld steeg met 0,4 procent ten opzichte van vorige maand en bereikte het niveau van 25,92 dollar. De jaarlijkse stijging van lonen kwam uit op 2,8 procent in vergelijking met 2,7 procent in dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde werkweek voor werknemers bleef onveranderd op 34,4 uur in oktober. De arbeidsmarkt is belangrijk voor consumentenbestedingen die vervolgens een belangrijke drijver is van economische groei in de Amerika. Deze sterke arbeidsmarktgegevens leiden dan ook tot speculaties dat de Fed de rente zal verhogen tegen het einde van dit jaar. Vorige maand stelde de Centrale Bank nog dat er meer bewijs nodig was van duurzame economische vooruitgang voordat de een renteverhoging zou worden overwogen.
De aandelenmarkt reageerde niet sterk op dit rapport; de dollar echter herstelde ten opzichte van de euro.
Verder steeg het tienjarig rendement op Amerikaanse staatsobligaties tijdelijk tot boven 1,82 procent, gevolgd door normalisatie in het gebied van 1,79 procent. Markten worden namelijk ook gedreven door sentimenten met betrekking tot verkiezingen. Men is namelijk bezorgd dat een overwinning van Trump zal leiden tot meer onzekerheid met betrekking tot belangrijke binnenlandse alsook buitenlandse zaken die van invloed zijn op de (politieke) economie van Amerika. Beleggers houden van voorspelbaarheid; toegenomen onzekerheid leidt tot meer volatiliteit en hogere risicopremies.
Deze onzekerheid zorgde voor een zwakkere dollar afgelopen week. De dollarindex bleek na de sterke arbeidsmarkt data te herstellen.
Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean