Het was allemaal te mooi om waar te zijn: de economische grootheden die van invloed zijn op het beleid van de Federal Reserve,
namelijk werkloosheid, economische groei en inflatie, zijn alle in lijn met langetermijndoelstellingen van deze centrale bank: een reeks van renteverhogingen die in december 2015 was ingezet, leek daarom onvermijdelijk.
Toch heeft de Fed de rente ongewijzigd gelaten en liet doorschemeren dat deze met slechts 2 stapjes zal worden verhoogd gedurende 2016. Dit heeft met name gevolgen voor de wisselkoers van de dollar ten opzichte van andere valuta’s.
De volgende grafiek illustreert de correlatie tussen de USD-index (de gewogen gemiddelde
koers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van een mandje van valuta’s zoals de euro, Japanse yen, Britse pond, Canadese dollar) en de marktverwachting dat de rente boven de 0,5 procent zal uitkomen. Hoe hoger de verwachting (lees: de kans dat de rente boven de 0,5 procent uitkomt) hoe sterker de dollar. Aan het begin van dit jaar schatte de markt de kans heel hoog, rond de 45 procent, maar na de FOMC-meeting op 16 maart is deze gekelderd naar 2 procent: de markt acht het nu zeer onwaarschijnlijk dat de rente op korte termijn wordt verhoogd. Als gevolg daalt de USD-index circa 2 procent sinds de FOMC op 16 maart.
De Eur/USD stijgt eveneens circa 2 procent en piekt op 1.1320.
Is dit een keerpunt in de ‘sterke dollar rally’ en gaat de euro verder omhoog? De markt is nog volop de nieuwe informatie aan het verwerken en short-posities in de euro worden nog ‘gecovered’. De komende weken zal meer aandacht uitgaan naar de fundamentele verschillen: de Fed is haar monetair beleid aan het verkrappen, terwijl de ECB bijvoorbeeld nog volop aan het verruimen is.
Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean