Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen heeft dinsdag samen met het bestuurscollege (BC) van Bonaire, het bestuursakkoord Bonaire 2024-2027 getekend. In dit bestuursakkoord worden de afspraken tussen Bonaire en het Rijk vastgelegd.
In het akkoord dat de basis vormt voor een meerjarige en duurzame samenwerking tussen Bonaire en het Rijk staan controleerbare groei en duurzame ontwikkeling van het eiland centraal.

F11 BON controleerbare groeiOnder de noemer ‘Werken aan Welvaart en Welzijn’, wordt er door Bonaire en de ministeries van SZW, OCW, VWS en BZK gewerkt aan meer bestaanszekerheid voor inwoners van Bonaire met voldoende en voorspelbaar inkomen, een geschikte en betaalbare woning en minder financiële zorgen. Bij stress over schulden moeten bewoners in de toekomst voor hulp terecht kunnen bij een volwaardig stelsel van schuldhulpverlening. In het akkoord staat ook de jeugd centraal. Zo kunnen jongeren dankzij een eilandelijk ‘kindpakket’ ongeacht hun familie- of financiële omstandigheden, deel gaan nemen aan sport, kunst en culturele activiteiten. Het doel is dat jongeren zich optimaal kunnen ontwikkelen en hun talenten kunnen ontdekken. Verder is afgesproken dat het Rijk gaat verkennen of een inkomensafhankelijke kindregeling voor Caribisch Nederland (CN) mogelijk is.

De afgelopen jaren is Bonaire enorm hard gegroeid. Om de groei bij te kunnen benen, wil het BC dat het eiland de komende jaren gecontroleerd gaat groeien. Met het Rijk is afgesproken om dit te doen aan de hand van het slow growth model van de Wereldbank dat gericht is op gecontroleerde en duurzame groei, in plaats van snelle expansie. Te snelle groei kan leiden tot ongecontroleerde urbanisatie, infrastructuurproblemen, en milieuschade. Met het introduceren van een Huisvesting- en vestigingsverordening door het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) kan deze gecontroleerde groei gewaarborgd worden.

Ook wordt gewerkt aan het versterken van de sociaaleconomische en maatschappelijke binding van de inwoners met het eiland. Uitgangspunten daarbij zijn dat de cultuur van Bonaire zichtbaar en herkenbaar is, dat Papiamentu een centrale rol speelt in de samenleving en dat de burgers zich betrokken voelen bij het eiland en de lokale overheid. Om het Papiamentu te bevorderen stelt BZK eenmalig 1 miljoen euro beschikbaar voor de bescherming en bevordering van het Papiaments op Bonaire.

In het kader van duurzame ontwikkeling, wordt in het bestuursakkoord prioriteit gegeven aan het realiseren van openbaar vervoer, verbeteren van het vergunningen-, toezicht- en handhavingsstelsel (VTH), verbeteren van de infrastructuur, en integrale gebiedsontwikkeling. De bedoeling is dat er vanaf 2025 openbaar vervoer rijdt op Bonaire. In het bestuursakkoord is veel aandacht voor het goed informeren van bewoners over het beleid van de overheid. Om het contact met burgers te verbeteren en om de toegankelijkheid van de dienstverlening te verhogen, wordt ingezet op verdere digitalisering.

Een van de belangrijkste prioriteiten is het versterken van de uitvoeringskracht van het Bonairiaanse bestuurscollege. Dit is hard nodig om de afspraken in het akkoord uit te voeren. Dit betekent dat er stevig wordt ingezet op het versterken van de bestuurskracht, het ambtenarenapparaat en de verdere ontwikkeling van de organisatie. Verder zetten Bonaire en het Rijk in op een gelijkwaardigheid voor inwoners van de eilanden met oog voor de bijzondere positie van het eiland.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.