Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Na een in februari uitgevoerd onderzoek naar de invloed van de vuilverbrandingsoven op de omgeving, dat in opdracht van afvalverwerker Selibon is uitgevoerd, is er gisteren een vervolgonderzoek gestart.

emissieHet was al langer bekend en het is uitgebreid in de publiciteit gekomen dat de bewoners in de omgeving van de landfill bij Lagun hun beklag deden over overlast en over problemen met hun gezondheid vanwege de uitstoot van de vuilverbrandingsoven. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) stelde in haar onlangs gepubliceerde rapport dat de overheid al die tijd niet optrad en dat het vuilverwerkingsbedrijf uiteindelijk zelf een onderzoek heeft laten uitvoeren. ,,Als verantwoordelijk bedrijf heeft Selibon in het verleden al enkele acties ondernomen om de situatie te verlichten. Ondanks deze acties zijn de klachten van de bewoners toegenomen”, aldus Selibon in een destijds vrijgegeven persbericht. Om goed zicht te krijgen op de risico’s voor de gezondheid van mensen, heeft Selibon op 6 en 7 februari op eigen kosten een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren door Ecovision naar de emissie (uitstoot) van de verbrandingsoven. ,,De resultaten van het onderzoek zijn zorgwekkend en Selibon heeft meteen actie ondernomen”, aldus het bedrijf dat eind februari de verbrandingsoven stillegde.
Van maandag 26 juni tot en met woensdag 28 juni laat Selibon een vervolgonderzoek uitvoeren bij de afvalverbrandingsoven in Lagun, zo schrijft het bedrijf in een persbericht. ,,Na het onderzoek in de maand maart heeft Selibon meteen gereageerd. De verbrandingswerkzaamheden zijn direct gestopt en er wordt gewacht op de uitkomsten van een tweede onderzoek. Ondertussen heeft Selibon een Europees bedrijf ingehuurd om dit tweede onderzoek uit te voeren”, aldus het bedrijf.
Tijdens het tweede onderzoek wordt de lucht (uitstoot) uit de verbrandingsoven, gemeten en geanalyseerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het bedrijf Protea Ltd. Dit Engelse bedrijf loopt al 20 jaar voorop op het gebied van emissiemonitoringsystemen. ,,Met onze analysatoren, bestrijkt het assortiment apparatuur van Protea bijna alle gebieden van emissietests en hebben we oplossingen voor de meeste emissiegassen”, aldus het bedrijf op zijn website.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.