Al het nieuws

Twee derde nieuwe woningen moet betaalbaar zijn

Van onze correspondent
Kralendijk - Op Bonaire zijn in het verleden heel veel erfpachtterreinen uitgegeven voor hele lage prijzen. Daar gaat nu verandering in komen. De sterkste schouders moeten wat gedeputeerde Hennyson Thielman betreft de zwaarste lasten dragen. Op die manier kunnen minder draagkrachtigen volgens hem toch een eigen woning bouwen.

F15 BON erfpacht naar draagkrachtEr is de laatste tijd veel gezegd en geschreven over erfpachtuitgifte. De vereniging Asosashon pa Otorgamentu di Erfpacht sin Korupshon (Asoteko) is van mening dat alleen de rijken zich nog een stuk erfpachtgrond kunnen permitteren maar het tegendeel is waar, zo laat Thielman weten in een interview met het Antilliaans Dagblad. Er zijn volgens hem verschillende doelgroepen op het eiland. ,,Je hebt mensen die inderdaad in de sociale klasse zitten die het lastig hebben om een erfpachttarief te betalen tot 1.000 dollar per jaar. Dan is er een middenklasse die misschien net wel dit bedrag kan betalen. Maar er is ook een groep die best meer kan betalen en die wordt in het oude systeem niet extra belast”, aldus Thieman. ,,Daarnaast zijn er nog commerciële partijen die nu ook hele lage tarieven betalen. We willen dat degenen die het kunnen dragen meer gaan betalen en dat zij die het niet kunnen betalen voor een heel laag bedrag worden aangeslagen.”

Thielman wil bij uitgifte van erfpachtgrond de ontwikkeling van het gebied meteen meenemen. Soms werd er volgens hem grond uitgegeven waarbij de infrastructuur volledig ontbrak en later ook niet meer werd aangelegd. Geen elektriciteit, water en internet. Hij wil een totale verandering van de uitgifte van erfpachtgrond ook voor wat betreft de grootte van de kavels. ,,Niet standaard zo’n 1.000 m2. We hebben de ruimte niet om zulke grote stukken grond te blijven uitgeven. We willen ernaar toe dat de percelen in principe kleiner worden en dat er voor wat grotere percelen extra betaald moet worden. Met dit geld kan volgens hem de gebiedsontwikkeling ter hand worden genomen.

De wijken moeten er in zijn visie anders uit gaan zien. Koopwoningen en (sociale) huurwoningen in dezelfde wijk met alle voorzieningen om de hoek van de deur. Dus een buurtcentrum, een kleine supermarkt en sportvoorzieningen. Het is niet zo dat het openbaar lichaam dit allemaal zelf gaat doen. Hij wil gaan samenwerken met commerciële partijen die tegen vooraf vastgestelde regels kunnen gaan bouwen. Er ligt inmiddels een voorbereidingsbesluit dat alle nieuwe woningbouwprojecten moeten bestaan uit 25 procent sociale woningen en 25 procent woningen in het middensegment. In de nieuwe woondeal van minister Hugo de Jonge wordt zelfs gesteld dat 66 procent van de te bouwen woningen betaalbaar moeten zijn en Thielman kan zich hier wel in vinden. Om projectontwikkelaars toch geïnteresseerd te houden wordt er extra geld beschikbaar gesteld voor het bouwen van de sociale woningen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.