Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Er is al eerder voor gewaarschuwd maar nu lijkt het vrijwel zeker dat het rif van Bonaire te maken heeft met een uitbraak van Stony Coral Tissue Loss Disease (SCTLD).

F17 BON hulp koraalziekteSCTLD is een zeer besmettelijke ziekte die koralen aantast, wat leidt tot het verlies van weefsel en uiteindelijk het afsterven van de koraalkolonies. De ziekte werd voor het eerst geïdentificeerd in Florida in 2014, sindsdien heeft het zich verspreid naar 22 landen in het Caribisch gebied. Het zuidelijke Caribisch gebied was een van de laatste plaatsen waar SCTLD niet was gedetecteerd, maar met de recente uitbraken op andere eilanden in de Nederlandse Cariben, en nu eindelijk Bonaire, lijkt het erop dat de ziekte zich over de hele regio heeft verspreid. De oorzaak van SCTLD wordt nog onderzocht, maar het vermoeden is dat deze wordt veroorzaakt door een bacteriële ziekteverwekker. Overal wordt gezocht naar een remedie tegen de ziekte. Een organisatie in The Keys in Florida behandelde geïnfecteerde koralen met de meest effectieve behandeling die beschikbaar is: een antibioticumpasta met amoxicilline. Dit blijkt de verspreiding van de ziekte te vertragen en bevendien verhoogt het de overlevingskans van koraal.

Stinapa zegt nauw samen te werken met experts uit zowel lokale als internationale gemeenschappen om de situatie op Bonaire te verbeteren. ,,Volg de Marine Park-regels en nieuwe SCTLD-richtlijnen. We blijven hoopvol dat onze collectieve inspanningen de impact van deze ziekte zullen verzachten en onze koralen zullen laten gedijen. Jouw hulp is van vitaal belang”, aldus Stinapa.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.