Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Het bekende Greenpeace schip Arctic Sunrise meert van 20 tot 27 april aan op Bonaire aan de Noordpier. De Arctic Sunrise en de Rainbow Warrior zijn de grootste en bekendste schepen uit de vloot van Greenpeace International.

greenpeaceOnlangs nog protesteerde Greenpeace met de Arctic Sunrise tegen mijnbouw in de diepzee, vanwege de schade aan het oceaanleven die dit soort nieuwe mijnbouw met zich zou meebrengt. Het schip komt op Bonaire aan vanuit Curaçao, waar het noodzakelijke onderhoud gepleegd is. De inwoners van Bonaire krijgen de gelegenheid het te bezoeken. Iedereen is welkom voor een gratis rondleiding tijdens zogenoemde openbootdagen. Daarnaast zullen verschillende activiteiten op en rond het schip plaatsvinden. Deze staan in teken van de rechtszaak die Greenpeace met inwoners van het eiland gaat aanspannen tegen de Nederlandse staat, om Bonaire te beschermen tegen klimaatverandering.
,,We zijn heel blij dat de Arctic Sunrise ons mooie eiland aandoet”, aldus Meralney Bomba van Greenpeace op Bonaire. ,,Zo kunnen we meer mensen laten kennismaken met Greenpeace en de campagnes voor de bescherming van de zeeën, bossen en klimaat, waar Greenpeace zich wereldwijd voor inzet. We hopen veel mensen te mogen verwelkomen bij de rondleidingen tijdens de openbootdagen op zaterdag 22 april en donderdag 27 april.” De rondleidingen zijn van 10.00 tot 18.00 uur.
De Arctic Sunrise is een voormalige ijsbreker en maakt sinds 1995 onderdeel uit van de Greenpeace-vloot. Het schip is heel geschikt om naar de koudste plekken op aarde te varen en daar middenin deze kwetsbare poolgebieden de effecten van klimaatverandering in kaart te brengen. Zo deden wetenschappers aan boord onderzoek naar de gevolgen van de opwarming van de aarde op pinguïnkolonies in Antarctica. Maar de eerste campagne was op de Noordzee. Daar werd onderzoek gedaan naar de effecten van boorinstallaties op het leven in de zee. In de afgelopen drie decennia is het schip de hele aarde over gevaren. Van Antarctica tot de Amazone, en nu naar Bonaire om aandacht te vragen voor de kwetsbaarste, maar ook mooiste plekken op aarde.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.