Al het nieuws

‘Impact op de gemeenschap was groot’

Van onze correspondent
Kralendijk - Afgelopen woensdag is M.T., die verdacht werd van een aantal diefstallen bij vooral toeristische plekken op het eiland, een woninginbraak, een beroving, autodiefstallen en meermalen heling, door de rechtbank op Bonaire veroordeeld tot zeven jaar en zes maanden gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie (OM) had negen jaar geëist.

F15 BON DiefVorig jaar en het begin van dit jaar rees het aantal aangiftes van toeristen over diefstallen van geld, mobiele telefoons en portemonnees bij onder andere 1000 Steps, Alta Mira en Seru Largu de pan uit. In de maanden april en mei, na de aanhouding van de verdachte op 28 maart daalde het aantal aangiften naar nul. Gedurende de afgelopen maanden is er door het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) onderzoek gedaan aan de hand van bevindingen uit in beslag genomen telefoons, door het afluisteren van telefoons, het analyseren van belgegevens en het horen van getuigen. Diverse aangiftes zijn naast al die onderzoeksbevindingen gelegd en uiteindelijk stond de verdachte terecht voor dertien strafbare feiten. ,,Het zijn zeer ernstige feiten die heel veel impact hebben gehad, niet alleen uit het oogpunt van maatschappelijke veiligheid binnen de kleine gemeenschap van Bonaire en de toeristen die het eiland bezoeken en dus ook het imago van Bonaire, maar ook met heel grote emotionele gevolgen voor de slachtoffers”, aldus het OM. Volgens het OM waren de diefstallen gedaan uit puur winstbejag van de verdachte, ‘waarbij hij zonder moreel besef en weloverwogen te werk ging’. ,,Hij maakte ook foto’s van de gestolen goederen en sprak berichten in zoals ‘Nobody can stop me’ (niemand kan me stoppen).” Een van de slachtoffers verwoordde het als volgt: ,,He took selfies holding the items he stole from us, proud and unashamed” (Hij nam selfies met de spullen die hij van ons stal, trots en onbeschaamd). Hierdoor en omdat de verdachte een lange historie heeft bij de politie en justitie, eiste het OM een gevangenisstraf van negen jaar. Het Gerecht in eerste aanleg heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven en een half jaar en bovendien zijn vorderingen tot vergoeding van de materiële en immateriële (smartengeld) schade voor duizenden dollars toegewezen. De veroordeelde moet die bedragen aan de slachtoffers betalen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.