Al het nieuws

Van een onze verslaggevers
Kralendijk - Het Toerisme Masterplan 2017-2027 ligt ter goedkeuring bij de Eilandsraad van Bonaire. Het plan werd opgesteld door de University of Central Florida (UCF) en heeft als uitgangspunt dat het eiland zich ontwikkeld als eerste Blue Destination in het Caribisch gebied.

croesHet concept is ontleend aan het ‘blue economy’-programma van de Verenigde Naties (VN) en internationale organisaties, zoals de Wereldbank, en ligt verankerd in het streven naar een duurzame ontwikkeling, de Sustainable Development Goal 14 van de VN. ,,Uit het programma volgt de steun en integratie van een duurzame economische ontwikkeling van gezonde oceanen”, zegt de Arubaan Robertico Croes. Croes heeft als een van de hoofdonderzoekers van UCF de nieuwe strategie voor het toerisme van Bonaire op papier gezet.
De UCF-onderzoekers concluderen dat Bonaire te weinig profijt trekt van de waardevolle natuurlijke eigenschappen van het eiland. Zo zou meer geld verdiend kunnen worden aan duiktoerisme. ,,De bijdrage die Stinapa in rekening brengt komt niet overeen met de waarde van het koraalrif”, zegt Croes. ,,Ook het Washington Park krijgt niet de inkomsten die het zou kunnen genereren. In ons plan stellen we voor om prijsklassen vast te stellen die in verhouding staan tot de waarde van de oceaan en van de natuur.”
Met het concept van een ‘blue destination’ moet het eiland zich onderscheiden van andere bestemmingen. Bonaire wordt op de toeristische markt verkocht als een exclusief eiland dat zich bindt aan een duurzame economie die de natuurlijke bronnen en het milieu beschermd. Om die exclusiviteit te garanderen moet de groei en ontwikkeling gecontroleerd en op maat gebeuren. Het plan stelt voor om in tien jaar 60.000 meer bezoekers te trekken, dus gemiddeld 600 per jaar, en 600 extra hotelkamers. Croes: ,,Die toename zal 2.400 nieuwe banen voortbrengen en verschillende andere mogelijkheden.” Het gaat om kleine viersterrenhotels, ofwel boutique hotels, met een prijs per overnachting van 250 tot 300 dollar per nacht. Het aanbod moet gericht zijn op kwaliteit en optimale service. ,,De overheid en associaties in de industrie moeten een cruciale rol spelen bij het coördineren van het kwaliteitsniveau”, zegt Croes. ,,Voor het realiseren van de blue destination als een exclusieve en onderscheidende bestemming met de daarbij passende banen, salarissen, mogelijkheden en keuzes is een ander management nodig.” Het toekomstige systeem van waaruit het toerisme wordt aangestuurd zal volgens Croes bestaan uit een nieuw, flexibel en professioneel toeristenbureau, een minder gefragmenteerde en beter georganiseerde private sector. Het toeristenbureau TCB nieuwe stijl zou moeten kunnen beschikken over een budget van 8 miljoen dollar per jaar voor het uitvoeren van de nieuwe taken als ‘marketing and destination manager’.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.