Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Aruba Airport Authority (AAA) opende het nieuwe jaar met alle hens aan dek voor de meer dan 25.000 passagiers die in twee dagen tijd Luchthaven Reina Beatrix passeerden.

F17 ARU AAA GROOT PLAATSENHet eerste weekend van het jaar was ook in 2019 een echt Super Weekend. Volgens de officiële cijfers van IASA reisden op zaterdag 14.400 passagiers via de luchthaven en op zondag 10.631. Aruba Airport en alle operationele partners waren goed bemand en voorbereid op het hectische weekend. Er zijn veel operationele wijzigingen doorgevoerd om de piekbelasting te helpen verlichten, wat hielp om de passagiersstroom te versnellen. Passagiers die aankwamen op de luchthaven op de gebruikelijke aanbevolen tijd van drie uur voor vertrek, zaten bij hun gate ruim voor de instaptijd en konden zelfs winkelen en dineren voordat ze aan boord van hun vlucht stapten.
Tijdens de hele piekperiode werden passagiers getimed op alle checkpoints van de luchthaven, van inchecken tot aan de gate. De maximale doorlooptijden tijdens de zwaarste piekperiodes waren iets meer dan twee uur voor naar de VS reizende passagiers. Ondanks enkele zeer lange rijen waren alle stakeholders van de luchthaven volledig betrokken bij de operatie en verliepen de procedures snel.
Toch was niet iedereen tevreden. De luchthaven werd op de hoogte gesteld van een ongelukkige post op Trip Advisor, waarbij een passagier beweerde 4,5 uur nodig te hebben gehad om op zijn vlucht te komen. ,,Op geen enkel moment tijdens het voorbije weekend hebben de omstandigheden op de luchthaven in een dergelijke situatie voor alle passagiers geresulteerd. AAA neemt dit type feedback zeer serieus en voerde onmiddellijk nader onderzoek uit, omdat dit niet overeenkwam met de observaties die in het weekend werden uitgevoerd”, zo schrijft AAA in een persbericht. Uit dit onderzoek bleek dat verschillende passagiers die de betreffende vlucht hadden gemist, pas dertig minuten vóór hun vertrektijd bij de lokale uitgaande immigratie (het eerste punt van binnenkomst op de terminal) waren geregistreerd, veel te laat om kans te maken op een vlucht naar de VS.
,,De passagiersvolumes in het afgelopen weekend waren behoorlijk uitdagend, en de overvloed aan geweldig teamwork en coördinatie tussen alle betrokken partijen maakten een groot verschil. Weekendpassagiersniveaus zoals we dit afgelopen weekend hebben meegemaakt, zullen waarschijnlijk een nieuwe standaard zijn voor de nabije toekomst. We blijven doorgaan met de noodzakelijke investeringen in de luchthaven die ons wat betere tools zullen geven om de toegenomen passagiersvolumes in de toekomst aan te kunnen”, zei AAA-ceo James Fazio, die zeer tevreden was over de verwerking van de passagiers tijdens de drukste dagen van het jaar. Met betrekking tot de Trip Advisor-evaluatie merkte Fazio op: ,,De passagierservaring is voor ons van het grootste belang en het is teleurstellend voor ons om te horen dat een passagier zijn/haar vlucht op Aruba Airport miste. Vanuit het perspectief van de luchthaven beschikten we over alle instrumenten om de meest efficiënte manier van omgaan met passagiers in deze buitengewone situatie te verzekeren. Of het nu Super Weekend is of niet, het reisadvies blijft hetzelfde: op het vliegveld drie uur voor de vertrektijd van uw vlucht aanwezig zijn om ongemak te voorkomen.”

 


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).