Van onze redactie
San José - Zo goed als alle Latijns-Amerikaanse landen waren gisteren in New York aanwezig om het klimaatakkoord te ondertekenen, aldus IPS. Ze willen niet langer slachtoffer zijn maar een voortrekkersrol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering.
Meer dan 160 landen ondertekenden in New York het klimaatakkoord dat op 12 december in Parijs tot stand kwam. Van de Latijns-Amerikaanse landen ontbraken alleen Nicaragua en Ecuador.
,,In New York zal de regio onderstrepen dat zo snel mogelijk moet worden gehandeld, gezien de impact die elk van onze landen nu al ondergaat”, zegt de Chileen Andrés Pirazzoli. Hij stond in Parijs aan het hoofd van het onderhandelingsteam van de Onafhankelijke Alliantie van Latijns-Amerika en de Cariben, een blok met daarin Chili, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay en Peru.
Volgens een rapport van de Wereldbank zullen veranderingen in temperatuur en neerslag, hittegolven en smeltende gletsjers in Latijns-Amerika en de Cariben zware gevolgen hebben voor de landbouwproductie, de watervoorraden en de biodiversiteit.
,,Als er één thema was dat Latijns-Amerika verenigde, en de ideologische verschillen oversteeg, was het wel dat van de kwetsbaarheid”, zegt Pirazzoli over de onderhandelingen in Parijs. Dat wordt ook de troef bij de onderhandelingen die op de ondertekening volgen en volgende maand in Bonn beginnen.
Elk van de 195 landen in de klimaatonderhandelingen moet het akkoord van Parijs nog ratificeren. Als minstens 55 landen dat gedaan hebben voor 2020, 55 landen die samen goed zijn voor 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, dan treedt het akkoord in werking.
In het akkoord beloven de landen de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden.
In Latijns-Amerika willen Mexico en Panama het akkoord dit jaar al ratificeren. Acht landen hebben het akkoord al geratificeerd, waaronder drie kleine landen uit Latijns-Amerika en de Cariben: Barbados, Belize en Saint Lucia.
,,De kwetsbare landen willen niet langer slachtoffer zijn, ze willen op deze ceremonie leiderschap tonen”, zegt econoom Monica Araya, die voor Costa Rica onderhandelde.
Araya staat aan het hoofd van de organisatie Nivela en adviseert het Forum voor Klimaatkwetsbaarheid, een groep die binnen de klimaatonderhandelingen sterke en vooruitstrevende standpunten inneemt.
Dat Latijns-Amerika gisteren massaal aanwezig was in New York, toont nog maar eens dat de regio wakker is geworden, zegt ze. ,,Je ziet nieuwe inspanningen. Zo werd op de top van milieuministers in Cartagena een platform voor klimaatactie gecreëerd voor de hele regio.”
Ook al is het aandeel van Latijns-Amerika in de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen klein, bijna alle landen in de regio beloven hun uitstoot fors terug te schroeven, ook de twee grootste economieën, Brazilië en Mexico. Ook gaan hun adaptatiemaatregelen vaak verder dan vereist wordt.
De Argentijn Enrique Maurtua Konstantinidis, nog een veteraan in de klimaatonderhandelingen, is optimistisch. ,,Latijns-Amerika zou weleens een toonbeeld kunnen worden van hoe je duurzame ontwikkeling bereikt.”
Dat Ecuador en Nicaragua gisteren afwezig waren, is in overeenstemming met hun eerdere standpunten. Ze waren altijd al terughoudend om deel te nemen aan de multilaterale processen. Nicaragua vindt ook dat het akkoord van Parijs niet overtuigt.