Van onze redactie
Quito - Het dodental van de aardbeving die Ecuador zaterdagavond trof, is gestegen tot 350. Dat meldde de Ecuadoraanse minister van Veiligheid, aldus Nu.nl. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt. Meer dan 2.527 mensen raakten gewond.
Er wordt nog gezocht naar mensen onder het puin. Hulporganisaties proberen slachtoffers van de ramp te helpen. ,,Drinkwater is nu het allerbelangrijkste”, zegt Marieke Roelfsema van Unicef.
,,Vervuild water leidt tot diarree en uitdroging, zeker bij kinderen kan dat al snel dodelijk zijn”, zegt Roelfsema, noodcoördinator bij de organisatie. ,,We moeten kinderen in de gaten houden. Sommigen zijn hun ouders kwijt en zwerven op straat, die moeten we opvangen.”
De aardbeving voor de kust van Ecuador had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Gebouwen stortten in en mensen vluchtten de straat op. De beving was in het hele land voelbaar. President Correa riep direct de noodtoestand uit.
,,Het is hier erg chaotisch, nog steeds is het niet duidelijk hoeveel doden en gewonden er zijn”, zegt Roelfsema. ,,Ook het aantal verwoeste woningen en scholen is nog niet in kaart gebracht.” Unicef was voor de ramp al in Ecuador actief. Dat maakt het makkelijker om noodhulp te bieden. ,,Contact met lokale overheden was er al, evenals logistieke netwerken. Daarom kunnen we ook in afgelegen gebieden komen”, zegt Roelfsema. ,,We zijn nu schooltenten aan het opzetten, zodat kinderen in ieder geval weer naar school kunnen.”
President Rafael Correa Delgado heeft de noodtoestand uitgeroepen en is eerder teruggekeerd van een bezoek aan Vaticaanstad. ,,Alles kan herbouwd worden, maar verloren levens komen niet terug. Dat doet het meeste pijn”, zei Correa.
Het Ecuadoraanse Rode Kruis heeft meer dan 1.200 vrijwilligers en stafpersoneel ingezet om hulp te verlenen na de aardbeving. De hulpverleners assisteren bij het zoeken naar overlevenden, verlenen medische hulp aan gewonden en bemannen ambulances.
,,Dit is een vreselijke dag voor de bevolking van Ecuador. Onze mensen werken de klok rond om overlevenden van deze ramp op te sporen”, zei Walter Cotte, regionaal Amerika-directeur van het Internationale Rode Kruis.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).