Van onze redactie
Lima - Na het tellen van 40 procent van de stemmen heeft Keiko Fujimori (40) zo goed als zeker de eerste ronde van de Peruaanse presidentsverkiezingen gewonnen. De dochter van ex-president en -dictator Alberto Fujimori, die in de cel zit, behaalde 39 procent van de stemmen volgens de exitpolls. Dat is te weinig voor een directe verkiezing. In juni zal ze het nog tegen de nummer twee, de econoom Pedro Kuczynski (77), op moeten nemen, dat schrijft NRC.
Fujimori stond te boek als favoriet deze ronde. Ze had minimaal 50 procent van de stemmen nodig om een tweede ronde te voorkomen, die op 5 juni plaatsvindt.
In een tweestrijd met Kuczynski is Fujimori allesbehalve zeker van het presidentschap. Ze heeft last van de slechte reputatie van haar vader Alberto Fujimori, die van 1990 tot 2000 een dictatoriaal regime voerde. Fujimori zit sinds 2007 vast voor misstanden tijdens zijn regeertermijn en mensenrechtenschendingen. Hij zit momenteel een gevangenisstraf uit van 25 jaar voor het toestaan van executies.
Keiko beloofde geen gratie te verlenen aan haar vader als ze president is. Toch hebben veel Peruanen aangegeven niet te stemmen voor iemand die geassocieerd kan worden met haar vader. Vorige week gingen duizenden te straat op om te waarschuwen voor Keiko’s verkiezing, die het autoritaire bewind terug zou kunnen brengen.
Met de overgebleven kanshebbers Fujimori en Kuczynski is Peru zo goed als verzekerd dat tijdens een volgende presidentstermijn vast wordt gehouden aan de vrijemarkteconomie. Het linkse congreslid Veronika Mendoza, die derde staat in de exitpolls, boezemde door haar kandidaatstelling angst in bij investeerders.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).