Van onze redactie
Panama-Stad - Het uitgebreide Panamakanaal gaat open op 26 juni.

De cruciale schakel in de internationale zeevaart zal vanaf dan veel grotere schepen kunnen ontvangen.
Door de bouw van de nieuwe sluizen kunnen vanaf 26 juni 48 tot 51 schepen per dag door het Panamakanaal in plaats van de 35 tot 40. De schepen zullen ook een grotere capaciteit kunnen hebben. Nu is 5.000 ton de limiet, straks wordt dat 13.000 ton.
Tien jaar geleden sprak de Panamese bevolking zich via een referendum uit voor de uitbreiding van het Panamakanaal. De werken, die in september 2007 begonnen, hebben officieel 5,2 miljard dollar (4,6 miljard euro) gekost, zo schrijft La Chispa.
Het 80 kilometer lange kanaal, dat in 2014 zijn honderdste verjaardag vierde, verbindt de Atlantische met de Grote Oceaan op het smalste punt van Centraal-Amerika. Het kanaal is een cruciale schakel in 144 maritieme routes, die 1.700 havens in 160 landen aandoen. 2,5 Procent van de wereldwijde handel passeert het Panamakanaal.
China, de op een na grootse klant van het Panamakanaal, kent economische problemen, maar daarover maakt Panama zich niet echt zorgen. ,,Toen er vroeger economische problemen waren, verloren we 2 tot 3 procent van de vracht”, zei Luis Ferreira, woordvoerder van de Autoriteit van het Panamakanaal (ACP), vorige maand tegen IPS. ,,Dat kan nu opnieuw gebeuren, maar we verwachten geen substantiële vermindering, tenzij er een totale recessie komt in China.”
Ondertussen dreigt concurrentie van Nicaragua, dat een gelijkaardig kanaal is begonnen te bouwen. Dat moet tegen 2019 af zijn.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).