Van onze redactie
Havana - Havana onderging een facelift voor Barack Obama. Het bezoek van de Amerikaanse president stemt veel Cubanen hoopvol. Maar tegelijk heerst er twijfel.
Al weken waren bouwvakkers in Havana gebouwen aan het herstellen, monumenten aan het opfrissen en asfalt aan het gieten voor het bezoek van Barack Obama, van zondag tot vandaag. Het is de eerste keer sinds 1928 dat een Amerikaanse president Cuba officieel bezoekt.
Of het bezoek een groot verschil zal maken voor de Cubanen? ,,Obama kan niet in zijn eentje beslissen om de blokkade op te heffen”, zegt een zestiger die op een markt in Havana staat aan te schuiven om eieren te kopen (en anoniem wil blijven). ,,En ook wanneer de blokkade van de VS stopt, moeten we nog een einde maken aan de interne blokkade. Hebt u de prijzen gezien?”
Veel Cubanen zien verbetering sinds Washington en Havana eind 2014 besloten hun diplomatieke banden te normaliseren, na meer dan een halve eeuw vijandigheid.
Aan de vooravond van het historische bezoek heeft de Amerikaanse regering nieuwe maatregelen afgekondigd om het reizen en de handel tussen de VS en Cuba nog uit te breiden. Zo kunnen de Cubanen en Cubaanse financiële instellingen sinds 16 maart de dollar gebruiken voor sommige transacties, iets wat sinds het begin van het embargo ondenkbaar was.
,,De mensen in mijn wijk zijn zeer blij dat de straten hersteld en de gevels geschilderd zijn. Iedereen heeft over wat er te gebeuren staat”, zegt María Álvarez, een 38-jarige huishoudhulp die vlak bij de Amerikaanse ambassade woont; die ambassade werd in augustus vorig jaar heropend.
Maar de Cubanen zijn tegelijk bezorgd. Wat na Obama’s bezoek?, vraagt Álvarez zich af.
,,Er kunnen zich problemen voordoen met de bevoorrading van de winkels, want zo’n evenement trekt veel mensen aan. En er kunnen problemen zijn met dissidenten”, zegt ze voorzichtig.
Obama heeft verzekerd ontmoetingen te hebben met vertegenwoordigers van de groeiende privésector, van burgerorganisaties en van de oppositie. In een brief aan de dissidente groep Damas de Blanco beloofde hij het met de Cubaanse president Raúl Castro ook over de mensenrechten te hebben.
,,Klopt het dat Obama dissidenten gaat ontmoeten?” vraagt een tuinman in het park naast het baseballstadion. Gisteren woonde Obama in het stadion een vriendschappelijke wedstrijd tussen de Cubaanse nationale ploeg en de Tampa Bay Rays uit de VS bij.
In het park probeerden bezoekers het nieuwe wifi-netwerk uit.
De Cubaanse overheid installeerde vorig jaar al 58 van dergelijke netwerken in het land, dit jaar komen er nog dertig bij in Havana, al blijft de kostprijs, bijna 2 euro per uur, voor veel Cubanen te duur.
,,Ik hoop dat de Cubaans-Amerikaanse betrekkingen nu volledig genormaliseerd raken”, zegt Juan Miguel Vega, een 46-jarige verkoper. ,,De mensen op straat zeggen hetzelfde. Ze hopen op verbeteringen voor beide landen.”
Vega verkoopt tabak, rum en koffie in de staatswinkel La Corona, vlak bij het baseballstadion. ,,Door de verbetering in de Cubaans-Amerikaanse relaties is het aantal Amerikaanse klanten toegenomen”, zegt hij.
Wie met toerisme te maken krijgt, ziet de veranderingen. Dit jaar bezochten al een miljoen mensen het land, 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zegt het ministerie van Toerisme. Het wordt wellicht een recordjaar, met veel meer dan de verwachte 3,6 miljoen toeristen.
Arbeiders en geluidstechnici zijn in de weer op de enorme esplanade van het Ciudad Deportiva-complex. Ze bouwen er een 80 meter lang en 56 meter breed podium voor The Rolling Stones, die vrijdag gratis optreden. 400.000 Mensen zullen het concert kunnen bijwonen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.