Van onze redactie
Rio de Janeiro - De Braziliaanse procureur-generaal heeft opgeroepen tot het ontslag van de voorzitter van de tweede kamer van het parlement, Eduardo Cunha, aldus La Chispa

Rodrigo Janot vertelde aan het Hooggerechtshof dat Cunha zijn politieke positie gebruikt om een onderzoek naar zijn vermeende corruptie te verhinderen.
Cunha wordt onderzocht in verband met een enorm schandaal bij staatsoliebedrijf Petrobras. Hij is ook de drijvende kracht achter de eis tot een afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff. Ze wordt ervan beschuldigd vorig jaar de budgetwetgeving te hebben overtreden.
Het Hooggerechtshof moet zich nog uitspreken over het verzoek van Janot tot ontslag van Cunha. De kamervoorzitter staat onder toenemende druk om af te treden. Openbaar aanklagers beschuldigen hem ervan te hebben gelogen over Zwitserse bankrekeningen en over het aannemen van steekpenningen. Afgelopen dinsdag zijn twee van zijn bezittingen, zijn officiële huis in Brasilia en een huis in Rio de Janeiro door de federale politie doorzocht op zoek naar bewijsmateriaal.
Volgens lokale media zouden aanklagers bewijs hebben dat Cunha 13 miljoen dollar aan steekpenningen heeft gekregen van bedrijven, die zijn gestort op rekeningen in Zwitserland en Israël. Cunha zegt dat het onderzoek tegen hem een poging is om de aandacht af te leiden van de afzettingsprocedure tegen de president.
De ethische commissie van het parlement heeft ook al maanden geprobeerd een onderzoek naar Cunha te starten, wat hij steeds heeft geblokkeerd. Woensdag heeft de commissie opnieuw ingestemd met een onderzoek; wellicht heeft dat nu kans van slagen met het verzoek van de procureur-generaal tot ontslag.
Het Hooggerechtshof ging gisteren stemmen over het toestaan van een afzettingsprocedure tegen Dilma Rousseff. Afgelopen dagen zijn er in 23 steden verspreid over het land demonstraties geweest ten gunste van Rousseff.