Van onze redactie
Paramaribo - Desi Bouterse ontkent dat hij op 8 december 1982 vijftien politieke tegenstanders heeft vermoord.

Hij heeft dit gezegd in een 'getuigenisgesprek' dat hij had met columnist Sandew Hira. Dat schreef Hira gisteren in zijn wekelijkse column op de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.Bouterse, president van Suriname, geldt voor velen als de hoofdverdachte van de moorden in 1982. Hij was destijds legerleider en daarmee de hoogste man van Suriname dat toen door militairen geleid werd. Bouterse ontkende enkele jaren geleden ook al eens dat hij de tegenstanders van zijn regime heeft vermoord. De politieke verantwoordelijkheid lag wel bij hem, zei hij toen.
Bouterse verklaarde dat de militaire coup die hij in 1980 met vijftien andere militairen pleegde, geen gevolg was van een uit de hand gelopen vakbondsconflict, zoals tot nu toe vaak wordt gezegd, schrijft Hira. Bouterse en Hira, wiens broer een van de vijftien slachtoffers was, spraken de afgelopen dagen over de gewelddadige gebeurtenissen. De reden dat Bouterse meewerkt aan het initiatief van Hira is dat het niet politiek gekleurd is, maar gericht op waarheidsvinding, schrijft Hira.
Op 8 december overhandigt Hira een verslag van het gesprek aan de voorzitter van het parlement. De staatsomroep zal vanaf die dag het gesprek in een aantal afleveringen uitzenden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.