Van onze redactie
Paramaribo - Desi Bouterse ontkent dat hij op 8 december 1982 vijftien politieke tegenstanders heeft vermoord.

Hij heeft dit gezegd in een 'getuigenisgesprek' dat hij had met columnist Sandew Hira. Dat schreef Hira gisteren in zijn wekelijkse column op de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.Bouterse, president van Suriname, geldt voor velen als de hoofdverdachte van de moorden in 1982. Hij was destijds legerleider en daarmee de hoogste man van Suriname dat toen door militairen geleid werd. Bouterse ontkende enkele jaren geleden ook al eens dat hij de tegenstanders van zijn regime heeft vermoord. De politieke verantwoordelijkheid lag wel bij hem, zei hij toen.
Bouterse verklaarde dat de militaire coup die hij in 1980 met vijftien andere militairen pleegde, geen gevolg was van een uit de hand gelopen vakbondsconflict, zoals tot nu toe vaak wordt gezegd, schrijft Hira. Bouterse en Hira, wiens broer een van de vijftien slachtoffers was, spraken de afgelopen dagen over de gewelddadige gebeurtenissen. De reden dat Bouterse meewerkt aan het initiatief van Hira is dat het niet politiek gekleurd is, maar gericht op waarheidsvinding, schrijft Hira.
Op 8 december overhandigt Hira een verslag van het gesprek aan de voorzitter van het parlement. De staatsomroep zal vanaf die dag het gesprek in een aantal afleveringen uitzenden.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).