Van onze redactie
Buenos Aires - De nieuwe president van Argentinië, de centrumrechtse Mauricio Macri, wil het lidmaatschap van Venezuela bij de vrijhandelszone Mercosur opschorten, aldus Express.be.
De overwinning van Macri maakte zondag een einde aan twaalf jaar socialistisch bewind in Argentinië, waarvan de Kirchnerdynastie de exponent werd.
Macri wil Venezuela tijdelijk uit de vrijhandelszone Mercosur bannen vanwege de grove schendingen van de mensenrechten in dat land. Hij zal daartoe oproepen bij de volgende top van Mercosur die in Paraguay plaatsvindt. 
Macri had voor zijn overwinningsspeech ook Lilian Tintori in Buenos Aires uitgenodigd, de vrouw van de Venezolaanse oppositieleider Leopoldo López, die tot 14 jaar cel is veroordeeld.
,,Het is duidelijk dat wat in Venezuela aan de gang is, niets met de democratische waarden te maken heeft die wij verdedigen.”
Op 6 december vinden in Venezuela verkiezingen plaats. Maduro heeft de toegang tot het noodlijdende land voor buitenlandse waarnemers geblokkeerd, op een delegatie van Unasur - de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties - na.
Macri’s uitspraken zijn opvallend in een continent dat grotendeels door socialisten wordt geregeerd. Zijn voorgangster Cristina de Kirchner hield er zelfs een strategische alliantie met Venezuela op na. Maar de kans dat Macri zijn slag thuishaalt is verwaarloosbaar. Alle andere leden van Mercosur hebben hun steun aan Caracas al bevestigd.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.