Van onze redactie
Paramaribo - Aan de monumenten in de binnenstad van Paramaribo is er sinds het noodplan is goedgekeurd door de Raad van Ministers nauwelijks iets veranderd, aldus de Ware Tijd.
In het noodplan, dat begin vorig jaar is ingegaan, moest de regering er onder meer voor zorgen dat de bouwvallige monumentale gebouwen werden gerenoveerd zodat de binnenstad op de Werelderfgoedlijst van Unesco blijft.
In de periode die tot 31 december 2015 duurt, is slechts het presidentieel paleis gerenoveerd.
,,We kunnen kort zijn; er is geen verandering gekomen in de situatie. Er is niets verder uitgevoerd of nu in uitvoering. Wat nu moet gebeuren is dat de rapportage moet worden afgemaakt en naar Unesco moet worden verstuurd vóór 31 december”, zegt directeur van Stichting Gebouwd Erfgoed Stephen Fokké.
Voor het Oorlogsmonument, dat nu in aanbouw is aan de Waterkant, is er nog geen toestemming van Unesco. Het deel van de Waterkant dat is uitgegeven aan nv Cactus is een belangrijk deel dat voorkomt op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Bij eventuele veranderingen zou de beheerder eerst op de hoogte gesteld worden om terug te koppelen met de Unesco. De beheerder in Suriname is Stichting Gebouwd Erfgoed. Het stuk grond is uitgegeven voor het opzetten van een nieuw winkelcentrum. De naamloze vennootschap krijgt 1.356 hectare, tussen de Keizerstraat en de Heiligenweg, in grondhuur. De binnenstad van Suriname staat sinds 2002 op de lijst door haar houten gebouwen waarvan enkele al ouder dan honderd jaar zijn.