Van onze redactie
Managua - Een studie over de bouw van een enorm kanaal in Nicaragua bevestigt de ergste vermoedens van wetenschappers en milieuorganisaties. Het milieu zal zware schade lijden zeggen ze, dit meldt IPS.
Het 278 kilometer lange, 520 meter brede en tot 30 meter diepe kanaal moet eind 2019 de Atlantische en de Grote Oceaan met elkaar verbinden. De geraamde kostprijs is meer dan 50 miljard dollar.
Het Britse bedrijf Environmental Resources Management (ERM) publiceerde nu zijn milieu-impactstudie, op verzoek van het Chinese Hong Kong Nicaragua Canal Development (HKND Group), dat de concessie voor de bouw van het kanaal heeft. Het rapport, dat enkel uit een samenvatting van 113 pagina’s bestaat - de inhoud van het onderzoek werd door de regering, ERM en HKND niet vrij gegeven - zegt dat het megaproject voordelig kan zijn voor Nicaragua, op voorwaarde dat het rekening houdt met enkele belangrijke aanbevelingen die het milieu betreffen en economische en sociale aspecten. Maar wetenschappers zien in het rapport hun ergste vermoedens bevestigd. Volgens Salvador Montenegro, voormalig directeur van het Centrum voor Wateronderzoek van de Nationale Autonome Universiteit van Nicaragua, zijn de risico’s vooral groot voor het Cocibolcameer.
Het kanaal doorkruist dat meer over ruim 100 kilometer. Het meer, dat ruim 8.000 vierkante kilometer beslaat, is de op een na grootste zoetwaterbron van Latijns-Amerika, na het Maracaibomeer in Venezuela. Montenegro heeft altijd gewaarschuwd voor de risico’s voor het Cocibolcameer, ‘maar daar heeft men nooit rekening mee gehouden’, zegt hij. ,,Integendeel, ik werd ervan beschuldigd de regering te verraden en oppositie te voeren, terwijl ik alleen maar de gezondheid van het Cocibolcameer probeerde te vrijwaren.”Montenegro werd aan de universiteit ontslagen, na druk van de regering, zegt hij zelf. Hij maakt nu deel uit van de Cocibolcagroep, waarin wetenschappers en milieuorganisaties samen actie voeren tegen het megaproject. Volgens Mónica López, een activiste uit de groep, toont de ERM-studie aan dat het kanaal een milieuramp zonder precedent zal veroorzaken in Latijns-Amerika. ERM besluit dat noch HKND, noch de regering de nodige ervaring en capaciteit heeft om een project van die omvang uit te voeren, zegt López. Ze vraagt dat instellingen als de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank bijspringen, om schade te voorkomen in kwetsbare gebieden als het natuurreservaat Indio Maíz, het Cocibolcameer en de San Juan-rivier. ,,De studie zegt dat men in normale omstandigheden niet aan deze gebieden zou komen omdat ze sociaal en ecologisch kwetsbaar zijn”, zegt López. Zonder beschermende en verzachtende maatregelen ‘is het waarschijnlijk dat de impact aanzienlijk zwaarder zal zijn’, zegt de ERM-studie zelf. Daarom is bijkomend onderzoek nodig, zegt het Britse bedrijf.
Op basis van het rapport vroeg de Cocibolcagroep vorige week aan de president Daniel Ortega om het project op te schorten. Ortega reageerde nog niet, maar HKND liet al weten het project voort te zetten. HKND-hoofdadviseur Bill Wild zei dat het bedrijf ‘het project op enkele punten zal optimaliseren, wat de kostprijs van het project zal verhogen, om de gevolgen voor het milieu en de sociale impact te voorkomen en verkleinen en de risico’s tot een minimum terug te brengen’. Het bedrijf laat daarom bijkomend onderzoek uitvoeren. HKND-topman Kwok Wai Pang bevestigde dat in de krant El Nuevo Diario.
Telémaco Talavera, woordvoerder van de regeringscommissie die op het project toeziet, minimaliseert de bedenkingen van ERM en de milieuorganisaties. Hij heeft er alle vertrouwen in dat HKND ‘elk probleem dat opduikt met grote wijsheid zal oplossen’.
Toen de voorlopige resultaten van de ERM-studie eerder dit jaar bekend werden, trokken milieuorganisaties al fel van leer tegen het project.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.