Van onze redactie
Santiago - De Chileense president Michelle Bachelet heeft de start aangekondigd van een proces om een nieuwe grondwet voor het land te ontwerpen, dit meldt La Chispa.


Een nieuwe grondwet ter vervanging van de oude die onder het militaire bewind is opgesteld, was een van Bachelets belangrijkste campagnebeloftes. Het proces zal naar verwachting meerdere jaren in beslag nemen. Het definitieve ontwerp wordt in een referendum aan het Chileense volk voorgelegd, zei Bachelet in een rede voor de televisie.
Bachelet zei dat de huidige grondwet ‘zijn wortels had in de dictatuur en niet tegemoetkomt aan de noden van onze tijd of onze democratie promoot’. De grondwet werd in 1980 van kracht onder generaal Pinochet en gaf de overheid grote macht zoals het recht om de Kamer van Afgevaardigden van het Parlement te ontbinden. Sindsdien zijn er meerdere amendementen geweest op de grondwet. Veel mensen, onder wie de president, hebben erop gewezen dat het document niet rechtsgeldig is, omdat het is opgesteld door een kleine groep handlangers van het militaire bewind.
President Bachelet zei dat er direct een campagne van start gaat voor ‘burgereducatie’. Dit wordt in maart 2016 vervolgd met ‘een proces van dialoog met burgers waaraan iedereen mee kan doen’. Bachelet zei de resultaten van die dialoog te verwachten in oktober 2016.
De voorstellen voor de nieuwe grondwet gaan dan in 2017 naar het parlement.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).