Van onze redactie
Buenos Aires - In de afgelopen maand zijn in Argentinië drie prominente transgenders vermoord, aldus IPS.


De overheid moet dringend ingrijpen om de golf van moorden te stoppen, zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.
Deze week werd Amancay Diana Sacayán dood teruggevonden in haar flat in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.
Haar lichaam vertoonde sporen van geweld. Sacayán, een bekende activiste voor de rechten van lesbische vrouwen, homo’s, biseksuelen en transgenders (LGBT), had in 2012 haar nieuwe identiteitskaart als vrouw gekregen uit handen van president Cristina Fernández de Kirchner.
Haar dood volgt op twee andere moorden eerder deze maand op Marcela Chocobar en Coty Olmos, twee transgendervrouwen en prominente activisten, in de provincies Santa Fe en Santa Cruz.
,,Donkere wolken pakken zich samen boven de Argentijnse transgemeenschap”, zegt Mariela Belski, directeur van Amnesty International in Argentinië.
,,Als deze golf van moorden niet diepgaand onderzocht wordt en de verantwoordelijken berecht worden, wordt de boodschap gegeven dat het ‘oké’ is om transgenders te vermoorden.”
De Argentijnse overheid moet dan ook werk maken van een systematische aanpak, zegt ze. ,,Argentinië mag niet toestaan dat deze golf van geweld aanhoudt. Een database waarin de gendermisdrijven gedocumenteerd worden en sterke mechanismes ontwikkelen om de misdrijven te onderzoeken en bestraffen, zouden goede en langverwachte eerste stappen zijn.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.