Van onze redactie
Santa Catarina Pinula - De hoop op het vinden van meer overlevenden na de aardverschuiving van donderdagavond in Guatemala vervaagt, zo schrijft Starnieuws. De natuurramp heeft aan minstens 131 mensen het leven gekost en worden 300 anderen nog vermist.


Reddingwerkers hebben dagen gegraven in het dorp El Cambray in de buurt van de hoofdstad. Ze zeggen dat sommige van de huizen die ze hebben bereikt, zijn gevuld met water. Tonnen door regen doorweekte aarde gleden donderdagavond van een berg, om vervolgens huizen te bedelven. Er zijn bulldozers gebruikt om het graafwerk te versnellen, maar in het weekend is geen enkele overlevende meer gevonden. Een reddingswerker zegt dat de geur van rottende lichamen zich verspreid over de heuvel van aarde die het dorp heeft bedolven. Ongeveer 30 mensen zijn gered. De begrafenissen van lichamen op de rampplek die zijn geborgen, vinden al sinds het weekend plaats. Alejandro Maldonado, het hoofd van het Guatemalteekse rampenbureau, zegt dat de gemeenschappen waren gewaarschuwd voor het hoog risico van de rampplek. Hij vindt dat de plaatselijke autoriteiten de mensen hadden moeten verwijderen. ,,We hebben hier een zeer steile helling van meer dan 35 procent, die een zeer hoog risico herbergt voor de gemeenschap en dat moest worden vermeden.” Ook andere factoren dragen bij tot het hoge risico. ,,De rivier die aan de basis stroomt, ondermijnt het draagvlak voor de heuvel. Het is erg zanderig materiaal en we hebben ook een aantal illegale lozingen van afvalwater die de heuvel hebben verzwakt en de instorting verder hebben geactiveerd.” De reddingsautoriteiten hebben gezegd dat ze hebben gehandeld volgens de aanbevelingen van de internationale protocollen voor zoek- en reddingsacties gedurende 72 uur na de ramp. Die periode is zondagavond geëindigd, maar woordvoerders zeggen dat hun teams bereid waren om te blijven proberen de slachtoffers van de aardverschuiving te vinden. Paus Francis en de presidenten van Mexico en Spanje hebben hun medeleven overgebracht aan de families van de vermisten. Guatemala heeft grotere aardverschuivingen gekend, maar die deden zich voor op het platteland met veel minder slachtoffers.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.