Van onze redactie

San Juan - Puerto Rico heeft een plan voorgesteld voor de herstructurering van 47 miljard dollar schuld (42 miljard euro), 65 procent van de totale overheidsschuld van het arme Caribische eiland.

Het plan bevat een dringend verzoek aan houders van Puerto Ricaanse obligaties om de komende vijf jaar af te zien van uitbetalingen. Het eiland wil op den duur uit de diepe schuldencrisis raken door onder meer de overheidsuitgaven verder terug te dringen en de belastingen beter te innen. Om toezicht te houden op de uitvoering van de plannen, moet er een onafhankelijke raad komen.

Dit staat in de gisteren gepubliceerde conclusies van een onderzoekscommissie. Die is door gouverneur Alejandro García Padilla ingesteld nadat hij 29 juni in het openbaar had verzucht dat Puerto Rico de schuldenlast nooit meer kan terugbetalen.

Het plan zoals gisteren naar voren geschoven, is nog lang niet allesomvattend. Het richt zich slechts op een deel van de schuldencrisis van ‘het Griekenland van de VS’. De bijzondere status van het eiland, dat geen staat van de VS is maar er wel bij hoort, maakt deze schuldenkwestie extra gecompliceerd.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.