Uitbreiding Panamakanaal bijna klaar
Van onze redactie
Panama-Stad - De uitbreiding van het Panamakanaal nadert zijn voltooiing. Sinds een week loopt het nieuwe kanaaldeel vol. Maar niet iedereen is enthousiast.
Duizenden Panamezen zijn de laatste weken door het nieuwe sluizencomplex van Cocolí gewandeld. Maar sinds vorige week kan dat niet meer. De kranen zijn opengedraaid, de onderwaterzetting van het nieuwe deel is begonnen.
De werken, die in 2007 gestart zijn, zijn voor 90 procent klaar. Vanaf begin volgend jaar kunnen er schepen door.
Dankzij dit derde sluizencomplex, dat zich aan de kant van de Grote Oceaan bevindt, zullen straks schepen tot 400 meter lengte kunnen passeren, ruim 100 meter meer dan de maximumlengte van de twaalfduizend schepen die vandaag door het kanaal varen.
Daardoor zullen de schepen drie keer zo veel containers kunnen vervoeren. Panama wil dat 15 procent van de internationale maritieme handel door zijn 79 kilometer lange kanaal tussen Atlantische en Stille Oceaan verloopt.
De investering bedroeg ruim 5 miljard dollar. Het land zal dat er snel uithalen, zegt Luis Ferreira, woordvoerder van de Autoriteit van het Panamakanaal (ACP). ,,Van 2000 tot 2014 leverde het Panamakanaal 9 miljard dollar op. Met de nieuwe sluizen zal die bijdrage naar verwachting 3 miljard dollar per jaar zijn.”
Maar niet iedereen is enthousiast. Volgens socioloog Marco Gandásegui van de Universiteit van Panama komen de inkomsten van het kanaal vandaag al niet ten goede aan de bijna 4 miljoen Panamezen.
Met de uitbreiding zal dat ook zo zijn. ,,De bezorgdheid is groot dat de uitbreiding van het kanaal alleen de mondiale koopvaardijvloot ten goede komt en niet de bevolking. De regering heeft geen nationaal ontwikkelingsplan. Sommige dorpen hebben zelfs nog geen drinkbaar water.”
Zestig procent van de Panamezen werkt in de informele economie. ,,Met de enorme rijkdom die het kanaal genereert, zou men onze sociale structuur kunnen veranderen.”
De Unie van Loodsen van het Panamakanaal klaagt ook aan dat de kostprijs veel hoger is uitgevallen dan geraamd.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).