Van onze redactie

Bogota - Colombia gaat geen militaire acties meer uitvoeren tegen de FARC. In ruil daarvoor moet de Colombiaanse rebellenbeweging zich aan een wapenstilstand houden. Dat staat in een verklaring die de regering en de FARC zondag hebben gepubliceerd in de Cubaanse hoofdstad Havana. De afspraken gaan in op 20 juli.

Het is de eerste keer dat Colombia instemt met minder militaire activiteiten. Sinds de vredesgesprekken tussen de regering en de FARC in 2012 van start gingen, heeft Colombia dat altijd tegengehouden. De regering was namelijk bang dat de guerrillastrijders een wederzijdse wapenstilstand zouden aangrijpen om troepen te hergroeperen en nieuwe wapens in te slaan.

De FARC liet woensdag al weten bereid te zijn een eenzijdig staakt-het-vuren af te kondigen voor één maand. De wederzijdse gevechtspauze moet een impuls geven aan de vredesonderhandelingen.

Colombia en de FARC praten al jaren over een akkoord dat een einde moet maken aan meer dan vijftig jaar geweld in Colombia, dat aan ongeveer 220.000 mensen het leven heeft gekost. De Nederlandse Tanja Nijmeijer deed namens de FARC mee aan de gesprekken.

Er zat aanvankelijk schot in de zaak, maar de laatste tijd werd weinig vooruitgang geboekt omdat het geweld weer oplaaide. In december kondigde de FARC een eenzijdig staakt-het-vuren af, maar dat werd eind mei opgeschort nadat bij een legeractie 26 strijders op het leven kwamen. Dat was een van de bloedigste confrontaties tussen de rebellen en het regeringsleger sinds de vredesonderhandelingen begonnen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).