Van onze correspondent
The Bottom - Het Openbaar Lichaam Saba en aannemer Ballast Nedam International Projects hebben op 8 oktober een historische mijlpaal bereikt met de ondertekening van het bouwcontract voor de nieuwe Black Rocks-haven.

SabaBlackRocksNamens de regering van Saba ondertekende commissaris van Financiën en Infrastructuur Bruce Zagers, en namens de raad van bestuur van Ballast Nedam was Eric van Zuthem aanwezig om het contract te ondertekenen.
De ondertekening van het bouwcontract markeert een beslissend moment in het project, dat oorspronkelijk begon als een renovatieproject na de verwoestingen veroorzaakt door orkanen Irma en Maria in 2017. De daadwerkelijke bouw van de maritieme werken bij de Black Rocks-locatie staat gepland om te beginnen na het orkaanseizoen van 2025, met een verwachte oplevering in december 2026. Bij de ondertekening waren meer dan dertig mensen aanwezig, waaronder leden van het projectteam en afgevaardigden van diverse ministeries, die in verschillende fasen betrokken zijn geweest bij het project. Enkele prominente gasten waren Roald Lapperre, directeur-generaal van Koninkrijksrelaties van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en Brigit Gijsbers, plaatsvervangend directeur-generaal van Luchtvaart- en Maritieme Zaken van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ook Tweede Kamerleden Peter van Haasen en Raoul White woonden de ceremonie bij.
Tijdens de ondertekeningsceremonie benadrukten alle sprekers het belang en de noodzaak van dit project voor Saba. Commissaris Zagers sprak zijn dank uit aan de vele personen die een sleutelrol hebben gespeeld om ervoor te zorgen dat dit project werkelijkheid zou worden. Hij benadrukte ook dat dit het resultaat is van de goede relaties en het vertrouwen tussen de Sabaanse regering en de Rijksoverheid. ,,We stonden op een punt waar het project óf door zou gaan óf niet vanwege een tekort in het budget. Dit project is meer dan alleen de bouw van een nieuwe, orkaanbestendige en toekomstbestendige haven voor Saba. Het is een voorbeeld van wat er bereikt kan worden wanneer er ware motivatie is bij individuen, ambtenaren en politici om in te zien wanneer er een behoefte is en vervolgens onvermoeibaar te werken om dit te realiseren.” De nieuwe Black Rocks-haven zal een belangrijke rol spelen in de toekomst van Saba en biedt hoop op duurzame economische en infrastructurele groei voor het eiland.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.