De kranten staan er bol van, de regering heeft aangekondigd dat Curaçao dit jaar schoon wordt. Bewustwordingsacties en nog meer mooie woorden vullen de nieuwsberichten en de immer voortvarende minister van Financiën heeft met diverse stakeholders overlegd. Eén van de nieuwtjes, en daar gloort hoop dat de overheid het begint te begrijpen, is dat 1 maal per week gratis op de Landfill gestort kan worden. Dat betekent nog altijd wel nauwelijks concurrentie met de vrije natuur waar je 24/7 gratis je rotzooi kan dumpen met een zeer gering risico op een boete. Een druppeltje op de gloeiende plaat, dus ik zou willen suggereren dat de overheid teruggaat naar de tekentafel. Anders wordt het de zoveelste deceptie na vorige pogingen die alle in het vergeetboekje terechtkwamen.
De overheid moet zich om te beginnen realiseren wat haar primaire taak is. Dat is niet het opruimen van het eiland maar het maken van de wettelijke kaders en de handhaving daarvan. Immers, als deze verankerd zijn in de wet, komt er geen sigarettenpeuk meer bij op straat. Laat dat opruimen van de straten maar over aan de Curaçao Clean Up, de Kunukuman, de Rotary en al die organisaties die zich al jaren inspannen op dat gebied. Eer deze organisaties en mensen door je primaire taak uit te voeren en voorkom dat er ook maar iets gedumpt wordt.
Wat moet nu zo spoedig mogelijk gebeuren voor een schoon eiland?

  1. Reviseer je wetten. Zijn er bijvoorbeeld wetten die de plastic zakjes en foambakken verbieden? Is er een wet die verplicht dat losse ladingen in een pick-up of vrachtwagen afgedekt moeten worden? Zo ja, wordt daarop gehandhaafd? Een gunstig neveneffect van het afdekken van veel te hoog beladen trucks met grind of diabaas is dat de overtollige lading niet meer op straat terechtkomt, waardoor er minder gaten in de weg komen. Aandacht hiervoor heeft veel meer prioriteit dan de verkeersveiligheid bedreigende wet over getint glas en die kon ook zomaar snel afgehandeld worden.
  2. Maak storten op de Landfill dagelijks gratis. En maak het zo aantrekkelijk dat zelfs de meest notoire kunuku- of bermdumper daarheen gaat. Dus alle aangeleverde sushi wordt beloond met een lot. Twee keer per jaar trekking en dan prijsuitreiking met veel bombarie. Uitwerken van dit loterijplan doe ik gratis.


Gratis sushi weg mogen brengen naar de Landfill betekent volgens de criticus inkomstenderving. Dat is correct maar wat is het doel, een beetje verdienen of een schoon eiland? De Staten hebben ook een potje poen gevonden om hun budget met 2,4 miljoen te verhogen, dus datzelfde potje kan dit plan budgetneutraal maken.

  1. Heeft het X-team genoeg tools? Moet dat team niet versterkt worden? Zijn er mogelijkheden voor een alternatieve straf voor een vervuiler? Een boete is leuk voor de inkomsten maar zal nauwelijks educatief werken als de vervuiler toch bulkt van het geld. What about de vervuiler verplichten 200 meter berm op te ruimen? What about de vervuiler een milieules te laten geven op een lagere school? Is er wel eens met snèkhouders overlegd wat hun ideeën zijn over hoe de omgeving van de snèk schoon kan blijven? En hoe te voorkomen dat snèkspul meegenomen wordt in de auto en dat de foambakken etc. een paar minuten later een bestemming in de berm krijgen?


De huidige generatie vervuilers hoeft geen bewustzijnscampagne te ondergaan. Ze weten heus wel dat ze niet lukraak mogen storten, alleen interesseert het hen niets. Beter is dus onze opvoed-energie te besteden aan de huidige lagere-school-leerlingen. Voer je dat effectief uit, dan heb je over 30 jaar niet eens meer wetten nodig om vervuiling te voorkomen, omdat het in de mensen zelf zit. IK zal het waarschijnlijk niet meer meemaken.
Alex Roose
Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.