Vrijdagavond heb ik bij Zanzibar te Jan Thiel een show bijgewoond van de Nederlandse trompettiste Maite Hontelé. Ik was sprakeloos. Op de middag daarvoor ben ik even langs het kantoor van de badplaats geweest om meer te weten te komen over deze artieste en de geplande show, ik had immers nog nooit eerder van haar gehoord.
Het grote reclamebord op de Caracasbaaiweg met de erg exotische en klinkende naam intrigeerde mij echter zodanig en dreef mij ertoe uit te zoeken wie deze dame toch wel is (ooit gehoord van een makamba die ‘Maite Hontelé’ heet?). Het geluk was met mij toen ik haar aldaar in persona aantrof, net gearriveerd met nog enkele andere leden van haar band waaronder de bekende Colombiaanse salsero Diego King. Natuurlijk even kennisgemaakt en even gebabbeld. Wat ik aantrof was een puur Hollands meisje, knap met kort blond haar, down to earth, eenvoudig gekleed, heel vriendelijk en zonder enige opsmuk van welke aard dan ook.
Maar op die bewuste avond, on stage, was dat blonde kopje uit Utrecht totaal veranderd in een vurige Latina, die met een ongelooflijke flair en met een lichaamstaal van een geroutineerde latina-artieste, met veel hartstocht een show weggaf waar menig andere beroepstrompettist uit deze contreien een puntje aan kan zuigen. Dat zo een brok salsa-uitbundigheid uit het altijd bedeesde en tamme Nederland komt valt niet goed te begrijpen, haar roots liggen weliswaar in het koude kikkerland, maar haar vurige hart en ziel behoren tot de salsa en tot de altijd meeslepende entourage van de Latijns-Amerikaanse muziek.
Maite is salsa, salsa is Maite, die meid is gewoon ongelooflijk! Zij is dan ook terecht genomineerd voor een Latin Grammy-award die zij ongetwijfeld zal krijgen. Een echte aanrader voor ons volgende North Sea Jazz Festival, keep her in mind! Nederland kan beslist zeer trots zijn op een Nederlandse die tot de top van de salsawereld zal gaan doordringen en die in Colombia, het land alwaar zij zich heeft gevestigd (Maite woont in Medellín), een prachtige positieve uitstraling heeft als muzikaal en cultureel ambassadeur van haar moederland.
Ik ben zeer blij met Maite en met het feit dat zij besloten heeft om zich in Colombia te vestigen, zij brengt dat land vreugde en geluk. Ik ben blij met haar keuze omdat de enige andere Nederlandse vrouwspersoon die in Colombia bekendheid geniet de beruchte Tanja Nijmeijer is die voor een geheel ander pad heeft gekozen, een pad geplaveid met bomaanslagen, moordende schietpartijen, drugshandel en ontvoeringen alles geheel in de bloeddorstige levensstijl van de Farc. Twee Nederlandse vrouwen in Colombia, duidelijk elkaars tegenpool, de een kiest voor rampspoed, moord en doodslag, de andere voor het brengen van levensgeluk middels haar magistrale muziek.
Ik heb het altijd zeer moeilijk gehad met die Tanja. Het kan best zo zijn dat zij toentertijd, bij haar eerste verblijf in Colombia, oprecht getroffen is geweest door de sociale ongelijkheid en armoede in dat land en dat zij daar iets aan wilde doen. Daar is niets verkeerds mee. Opkomen voor het lot der armen en misdeelden is een nobel doel en ik kan mij voorstellen dat de bevlogenheid met het lot van anderen een mens tot ver kan drijven. Maar niet zover dat men andere mensen naar het leven gaat staan, daar ligt de grens, opkomen voor mensen vereist op de eerste plaats respect voor mensenleven, er bestaat geen grotere inconsistentie dan mensen te vermoorden om de mensheid te dienen. Meedoen met stadsguerrilla, plaatsen van brandbommen en het verrichten van bomaanslagen in supermarkten heeft niets te maken met opkomen voor deze groep van minderbedeelden. Nijmeijer plaatste zelf een bom bij een sportartikelenfabriek waarvan de eigenaar zich niet liet afpersen. Daarbij raakten zestien mensen gewond. Ze heeft daar geen spijt van, omdat ‘de middenstander weigerde de belasting voor de revolutie te betalen’, niet te geloven. In december 2010 werd ze in de Verenigde Staten met 17 andere Farc-leden aangeklaagd voor terrorisme naar aanleiding van de ontvoering van drie Amerikanen. Hun vliegtuig maakte in 2003 een noodlanding in een gebied waar de Farc gelegerd was. De Amerikaanse piloot en een Colombiaan werden meteen geëxecuteerd, de drie andere gegijzelden werden samen met Ingrid Betancourt vijf jaar later bevrijd tijdens operatie Jaque. Medio november 2011 werd Tanja geïnterviewd in het oerwoud van Colombia. In dit interview dat op 7 december 2011 werd uitgezonden op de Nederlandse televisie, geeft ze te kennen nog steeds achter de daden en ideeën van de Farc te staan, dit terwijl het algemeen bekend is dat de Farc reeds jaren vervallen is tot een ordinaire criminele bende die zich voornamelijk bezighoudt met drugshandel en ontvoeringen, niets geen nobel doel meer, enkel moord en doodslag voor eigen gewin.
Tanja is niets anders dan een vroegtijdige Jihadist, er is geen verschil tussen haar en al die andere sukkels die Isis willen dienen en die dus zogenaamd voor een hoger doel (vaak onschuldige) mensen gaan vermoorden. Dit eigengereid denken is kenmerkend voor terroristen, ook Gavrilo Princip, de jongeman die op 28 juni 1814 in Sarajevo de Oostenrijkse troonopvolger Frans-Ferdinand en zijn vrouw dood schoot en daarmee de Eerste Wereldoorlog ontketende, toonde tot aan zijn dood geen spijt van zijn daad ondanks dat de oorlog die hij heeft ontketend het leven van meer dan 14 miljoen mensen heeft gekost. Terroristen beseffen maar al te vaak dat hun daden meestal een averechts gevolg hebben en als ze de feiten onder ogen zien komen zij niet onder de vaststelling uit dat hun daden de ellende alleen maar groter hebben gemaakt. Tanja is niet dom en moet dat ook beseffen, onder de Farc is het lot van de arme mensen in Colombia geen haar beter geworden, integendeel, de reeds decennia lang durende burgeroorlog heeft juist voor heel veel ellende gezorgd onder de burgerbevolking. Maar ook zij is behept met die kwaadaardige vorm van hoogwaan, een soort vermeende bovenmenselijkheid waaraan zij het recht ontleent te kunnen beslissen over het leven van andere mensen, triest maar waar.
De ene vrouw een ramp voor Colombia de ander een zegen. Daarom dank ik God voor Maite, het enorme kwaad dat haar gestoorde landgenoot in Colombia heeft aangericht wordt enigszins verlicht door de goede en positieve uitstraling van Maite’s fantastische muziek.
Maite, gracias por ser nacido, gracias por tu musica fabulosa, eres un angel, mucho bendicion.
George Lichtveld, Curaçao