De premie voor de bvz wordt bepaald aan de hand van je inkomen. Toch verbaas ik me over de regel van vrijstellingen. Volgens de SVB zijn er uitzonderingen. Namelijk landsdienaren en gelijkgestelden, eigen risicodragers (Sehos, Refinería Isla), particulier verzekerden per 31 januari 2013, mits die verzekering zonder onderbreking wordt doorgezet.
De uitzonderingen zijn in mijn ogen raar. Ik dacht gelijk aan de rechtszaak van het echtpaar dat bij de Koninklijke Marine voor hun ziektekosten was ondergebracht en waarbij de SVB verklaarde dat de Koninklijke Marine geen verzekeringbedrijf is. Maar blijkbaar zijn het Sehos en de Isla wel verzekeringbedrijven in de ogen van de SVB en de regering. De regelingen van het Sehos en de Isla kunnen wel in een cao staan maar ik dacht toch dat een wet hoger is in het rechtssysteem en een cao overtreft. Nu worden deze inkomens of uitkeringen niet belast.
Het tweede wat me verbaasde is de vrijstelling van het betalen van de premieheffing voor iemand die tot 12.000 gulden verdient of uitgekeerd krijgt. Neem nu een echtpaar: beiden verdienen ze 12.000 gulden, het totaal inkomen is dus 24.000 gulden en ze betalen geen heffing over hun loon. Echter een echtpaar waarvan alleen de man óf vrouw werkt betaalt wel premie als deze 24.000 gulden verdient.
Wat ik ook niet begrijp is dat eerder goedgekeurde ziektekostenverzekeringen van buitenlandse verzekeringsmaatschappijen die door het LTU en de regeringen waren goedgekeurd, ineens niet meer goedgekeurd zijn. De LTU zegt immers dat vreemdelingen een ziektekostenverzekering moeten hebben om toegelaten te worden; nu kwamen de vreemdelingen met allerlei verschillende verzekeringen en werden toegelaten, maar blijkbaar zijn deze dus niet rechtsgeldig toegelaten.
Als laatste wil ik opmerken dat er zijn heel veel ingezetenen niet verzekerd zijn, immers om verzekerd te kunnen zijn moet je de nominale premie hebben betaald van 82 gulden. Trouwens, de SVB mag geen kaarten afgegeven bij geen bewijs van betaling volgens de wet.
Nu de regering bezig is met de reparatiewetgeving, moeten ze hier ook maar eens naar kijken.
H.Veldhuis,
Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.