Meer cruisetoeristen door het bouwen van een tweede Megapier en meer wonen in de binnenstad. Dit wil onze minister om meer leven in de binnenstad te genereren. Nu 450.000, 600.000 volgend jaar en 1.000.000 in 2020? Maar wat gedurende de andere helft van het jaar als die grappige toeristenbootjes ergens anders varen? Dat zet dus geen zoden aan de dijk, prietpraat.
Bovendien is een tweede pier met eigen shopping center westelijk van de huidige, samen met Sambil, voor de hele binnenstad de dood in de pot. Op Punda is elke bovenverdieping onbewoond en Otrobanda is een puinzooi. Dat weet elke vuilnisman. Daar wonen, dat helpt. Maar de minister zwijgt in alle talen als het gaat over hoe hij dit denkt te bereiken. Ik stel hem gerust, het kan. In Dordrecht, Delft, Den Haag en Rotterdam was ik van 1975 tot 1986 als particulier architect betrokken bij de Stadsvernieuwing, een megaproject van de overheid. Tienduizenden verkrotte woningen werden massaal opgekocht en vervangen door nieuwbouw. In Den Haag stonden Hotel Mercure en het Stadhuis er nog niet en tot het Centraal Station was het een gigantische puinhoop. Behalve de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken kon alles tegen de vlakte. Midden in het gebied kwam later de beroemde ‘Zwarte Madonna’ uit 1983, een sociaal woongebouw voor duizend bewoners. Later door de macht van Haagse Kak gesloopt om veld te ruimen voor protserige kantoren. De Stadsvernieuwing werkte goed, binnensteden leefden op. En dat is precies wat Palm wil, maar hoe?
Het antwoord is niet zo moeilijk: Vergeet Otrobanda als ‘monumentaal’ gebied en onthef de huidige blokkade die door Monumentenzorg is opgelegd, koop en sloop daarna alles wat onbewoonbaar of onbruikbaar is, leg een nieuwe infrastructuur aan en bouw daarin moderne binnenstedelijke woningbouw in minimaal drie verdiepingen met op de begane grond winkels, openbare functies, bedrijven en parkeren. Driekwart van de bestaande bebouwing maakt plaats voor minimaal 2.000 woningen. Daartussen staat ook het nieuwe ziekenhuis met tien verdiepingen. Dit vraagt enig inzicht, maar vooral bereidheid tot vernieuwing. En dat laatste is precies wat men hier niet wil of aankan. De Julianabrug met alles er omheen, was dat niet de laatste keer?
Carlos Weeber, architect, Curacao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.