Hiermee wil ik positief publiekelijk meedenken en een oplossing aandragen voor het staatsrechtelijk/politiek probleem op Curaçao. Ik zie de situatie ook als een Koninkrijksprobleem. Om die reden is het hierbij aangeboden scenario ook (hopelijk) een stressvermindering voor politiek Den Haag.
Er moet een regering komen met steun van zestien Statenleden. Die zestien Statenleden zijn vijf van MFK, vier van PAR, vier van PAIS, twee van MAN en één (1) van de PNP. Dat zijn er zestien! Alleen de MFK, PAIS, de MAN en de PNP vormen de regering. De PAR en de PS vormen de oppositie. De PAR steunt de regering, zonder ministers.
Dit scenario houdt rekening met de MAN en met de MFK. De essentie is dat zowel de MFK als de MAN als voorwaarde heeft gesteld dat zij slechts bereid zijn om met de PS in de regering te gaan als de PS-leider van attitude zal veranderen. De PS-leider heeft ‘loud and clear’ gereageerd in de publiciteit dat hij niet zal veranderen en dat hij vervelender zal worden. Dat is klare taal! Het voordeel van dit scenario is dat hij dan buiten de regering voor een beetje rust zal zorgen binnen het Koninkrijk en dat hij beter in staat zal zijn om veertien Statenleden te krijgen over vier jaar! Dat is zijn goed democratisch recht.
Ik heb wel twee voorwaarden bij dit scenario. De eerste is dat er een vakminister  en/of een vakstaatssecretaris moet komen voor Financiën en een vakminister  voor Justitie! Deze voorwaarde kan een jaar gelden.
Hopelijk dat ik hiermee een bijdrage in de goede richting heb geleverd aan Curaçao! Denk er over na. Vooral de Statenleden van de politieke partijen MFK, PAR, PAIS, MAN en PNP.
Alfredo Martis (advocaat), Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).