Wat hebben de volgende (kleine greep van) schrijvers allemaal met elkaar gemeen? Ilan Pappe (Israel and South Africa, the Many Faces of Apartheid; The Ethnic Cleansing of Palestine), Karen Armstrong (In Naam van God; Muhammad, a Biography of the Prophet; Islam, a Short History), Reza Aslan (No God But God; Zealot, the Life and Times of Jesus of Nazareth) en Christopher de Bellaigue (The Islamic Enlightenment), Edward Said (Orientalism; Covering Islam). Ze hebben gemeen dat het stuk voor stuk internationaal erkende experts zijn, allen hoogleraar en/of academici, die jarenlang onderzoek hebben gedaan en daarover hebben gepubliceerd, over het onderwerp ‘islam’ en de regio waar islam zich heeft ontwikkeld, diens geschiedenis, fundamentalisme, kolonialisme, Westerse (en Russische) interventies, het ontstaan van de koloniale staat Israël en nog veel meer.
Wat hebben deze experts nog meer allemaal gemeen? Dat ze niet besproken worden in onze kranten, onderbelicht worden in de Westerse media en zeker niet zijn genoemd in het stuk van dhr. Aart G. Broek over het het boek van de Nederlandse hoogleraar Ruud Koopmans, waarin het beeld wordt geschept van een islam waar ‘de wortels van het kwaad religieus zijn van aard’. Kolonialisme en Westerse interventies vanaf de tijd van Napoleons invasie van Egypte (1798) spelen volgens Koopmans (en Broek) geen enkele rol in de huidige socio-politieke staat van landen met een islamitische meerderheid en bij groepen moslims in Europese landen. De foto van een pro-Israël-activist met een heel opmerkelijke tekst midden in het artikel is ook opvallend. Wat ik de afgelopen 25 jaar heb gelezen uit handen van vele experts uit verschillende landen, waarvan ik maar een deel bovenaan mijn stuk heb genoemd, staat haaks op de opvattingen en stellingen van Koopmans (en Broek). Het zou dhr. Broek (en het AD) sieren om de bovengenoemde schrijvers/academici ook te belichten zodra zij met een nieuw boek komen, die in mijn ogen veel genuanceerder omgaan met feiten en niet meedoen met de modieuze en tegenwoordig politiek correcte islamofobie.

Nouaf Ajubi,
Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.