Stichting Dierenhulp, al tien jaar actief op Curaçao met haar sterilisatieprogramma, verbaast zich over de plotselinge wending van de lokale Dierenbescherming op het eiland. Een directe sluiting waarbij men de verantwoordelijkheid gemakshalve maar afschuift op de burger en overige organisaties die gratis de aanwezige dieren kan afhalen. Komt er niemand, dan worden de achtergebleven dieren afgemaakt. Dat is exact hetzelfde als het zalvende zinnetje ‘humane wijze ingeslapen’.
Het toont voor de zoveelste keer aan dat de lokale Dierenbescherming haar kerntaken niet kent. Neem enkel het woord dierenbescherming.
Echter wij begrijpen de noodsprong ook wel. Dieren in een opvang kosten veel geld. Kosten van onderhoud van alle kennels, eventueel personeel, dan alle voerkosten en daarbovenop de kosten voor de dierenarts. We spraken hier al eens over met oud-fractieleider Alex Rosaria van PAIS. Aanleiding destijds het plan van diezelfde Dierenbescherming om een heel groot stuk land te kopen en daar honderden dieren te gaan opvangen. Een onzinnig en ondoordacht plan. Dat blijkt nu wel. Dat er problemen zijn op Curaçao is duidelijk. Maar waar het mede aan schort is daadkracht van de regering. Jaren werd door ons in samenspraak gewerkt aan een nieuwe hondenverordening. Samen met uitstekende wetgevingsjuristen, dierenartsen, politici, politie en justitie. Een verordening die als basis kon dienen voor meer begrip en minder dierenleed. Deze werd aangeboden aan de regering maar op een plank gelegd onder het motto: te moeilijk. Dit werd veroorzaakt doordat derden er tal van toevoegingen in hadden aangebracht die op zijn zachtst gezegd ‘discutabel’ waren.
Wij hebben met huidig premier Rhuggenaath vorig jaar contact opgenomen om terug te keren naar ons basisontwerp dat zeer goed uitvoerbaar is. Een bevestiging daarvoor vinden wij bijvoorbeeld in een zeer duidelijke brief van de korpschef van Bonaire die dezelfde verordening kent en voorstander is. Maar de regering van Curaçao blijft stil. Laat dieren lijden, schuift af en neemt geen verantwoordelijkheid.
Steriliseren en educatie is een aanpak die Stichting Dierenhulp al ruim 23 jaar uitvoert. Onder andere in Venezuela, Griekenland, Costa Rica maar ook de eilanden in het Koninkrijk Nederland. Een bewezen diervriendelijke aanpak die steeds meer navolging kent.
We weten waarover we spreken. Kennen de problemen en staan een diervriendelijke aanpak voor. Dat doen we met geweldige vrijwilligers. Allemaal onbetaald bovendien en zonder een cent subsidie of inkomsten van welke loterij ook. Daar zijn we trots op. Maar aan de andere kant is er nog een lange weg te gaan. Dat bewijst dit voornemen maar weer eens. En overheden zouden eens respect moeten tonen voor levende wezens. En daaronder vallen dieren eveneens
Mark Erwin Vos
Stichting Dierenhulp

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.