Juancho Evertsz, geboren op 8 maart 1923, was premier van de toenmalige Nederlandse Antillen van december 1973 - september 1977.
Hij was zeer beheerst in zijn reacties en leek daardoor soms koel en afstandelijk, maar hij was een warm en mild persoon.
Juancho was een felle tegenstander van de strijd van de Arubaanse politicus en leider van de M.E.P. Betico Croes om meer zelfstandigheid voor Aruba en om uit het Antilliaans staatsverband te treden. ,,6 Min 1 is 0”,' zei Juancho Evertsz toen Nederland in de jaren tachtig overwoog om Aruba toe te staan uit het Antilliaans staatsverband te treden. Daarmee gaf Evertsz aan dat de Antillen zouden ophouden te bestaan zodra Aruba zou uittreden. Juancho Everstz gaf daarmee aan een vooruitziende blik te hebben.
Juancho verschilde midden jaren zeventig met de Nederlandse premier Joop den Uyl danig van mening over de toekomst van de Nederlandse Antillen. Den Uyl wilde in navolging van de Surinaamse onafhankelijkheid van 1975 snelle afspraken maken over onafhankelijke Antillen, Evertsz zag daar echter niets in. Zijn antwoord hierop was: ,,Meneer Den Uyl, wij van de Nederlandse Antillen zullen zelf bepalen wanneer wij daarvoor rijp zijn en ons voldoende hebben voorbereid op onze onafhankelijkheid.”
Wij, Curaçaoënaars, mogen Juanco Evertsz dankbaar zijn dat hij ons land en haar volk in die moeilijke periode op staatkundig gebied heeft geleid.

Helga Mensing
Curaçao

ADBrief 800

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.