Ik kreeg een video van een goede vriend van mij van een rioleringsbuis onder water die uit Pietermaai kwam en tonnen zwart water zomaar de zee in pompt met alle gevolgen van dien. Ik heb het op Facebook geplaatst en mensen waren verbaasd dat dit gebeurde en stonden met open mond te kijken naar de hoeveelheid die in zee geloosd wordt.
Koraal dood, duiktoerisme dood, alle moeite die de dive-operators nemen om Curaçao in het buitenland als duikbestemming aan te prijzen tevergeefs, en de miljoenen die toeristenbureau CTB in marketing stopt is ook weggegooid geld.
Maar gelukkig zijn er mensen die van deze klip houden en gelijk zélf het initiatief nemen om hier wat aan te doen. Ik zou willen dat er meer mensen waren die zélf wat doen, gevraagd of ongevraagd, want dat maakt een goede Yu di Kòrsou; die geeft wat terug, die is trots op zijn klip en hoeft écht niet vooraan te staan als de pers foto’s komt maken van wat hij heeft gedaan.
De dive-operator van City Beach heeft er gelijk werk van gemaakt en gaat er wat aan doen omdat het ook hun broodwinning is en daar speel je niet mee. Ik ben supertrots op Daan Drechel van City Beach, want die gaat daar zélf verandering in brengen zonder hulp van de regering, zonder CTB, zonder wie dan ook. Hopelijk heeft deze man hiermee een bewustwordingscampagne opgestart om ons, die niet zo vaak duiken, op deze situatie attent te maken.
Het speelt al jaren, maar de regering wil die ‘hot potatoe’ niet aanraken en gaat liever jagen op een zakenman die legaal diesel importeert waarvan zijn trucks wat hebben gelekt, omdat de toekomst van de snoepwinkel van Curoil op het spel staat. Jarenlang dumpen we rioolwater bij shut in zee en als ik mij niet vergis is het donderdag een heel feest daar in het water, want dan knokken de haaien om het afval van het abattoir.
Natuurlijk zijn er meer mensen die veel doen, zoals de Clean Up-actie van Klein Curaçao en Fuikbaai na Fuikdag. En er zijn er nog meer. Laten we deze mensen steunen met hetzij sponsoring of een stukje rif adopteren en het aantrekkelijker maken voor toeristen. Je kunt jouw product immers niet verkopen als je niet trots bent op wat je verkoopt, want mensen hebben je zo door en blijven weg.
City Beach, chapeau guys! Jullie zijn wat ze noemen Un Bon Yu di Kòrsou. Masha danki. Ik blijf lachen op deze klip, want we zijn begonnen met wat hopelijk een hele trend wordt.
Arthur Donker, Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.